Pomysły na szparagi - KUKBUK

Pomysły na szparagi

Szparagi znów w warzywniaku. Cóż nowego mogę dodać w tym roku? Że wysypało krajobraz kasztanami, bzem i szparagami zdecydowanie wcześniej niż zwykle, i że internet - jak zawsze - zaczyna delikatnie podjadać szparagi z nieśmiertelnym jajkiem.
Agata Wojda

Agata Wojda

Kuchnię zamiata
Czterokrotna zdobywczyni Bib Gourmand Michelin, felietonistka KUKBUK-a, najlepsza szefowa kuchni według żółtego przewodnika Gault & Millau.

szparagi pomysly kukbuk

Z racji licznych znajomości z ludźmi, którzy gotowania się nie boją, oglądam od jakiegoś czasu na fb szparagowe wersje śniadaniowe (najwięcej było siekanych jajek, sadzonych, choć i w koszulce też parę się znalazło, a nawet w jajecznicy). Potem szparagi owinięto w ciasto francuskie lub filo. Sos holenderski też nieźle niektórym wychodzi. Zaraz ktoś nie wytrzyma i zawinie szparaga w boczek lub zapiecze w tarcie. Bułka tarta i a la polonais są passe od kilku lat. Liczę na kilka makaronów i jakieś risotto. Wybieram się na tour po warszawskich propozycjach. W zasadzie satysfakcjonuje mnie wszystko w tym temacie. Może najmniej te jajeczne. U mnie wyglądać to może w tym roku tak. A czemu i nie u was?

 

Ze szparagami dokładnie rozprawiłam się w zeszłym roku, zajrzyjcie TU koniecznie.

szparagi pomysly kukbuk

Białe szparagi w tatarskim musie łososiowym

Sekret sukcesu to krótkie gotowanie w osłodzonej, osolonej wodzie z dodatkiem zimnego masła. Szparagi wynurzają się z takiej kąpieli ponętnie jędrne. Podajemy je ze zmiksowanym  wędzonym łososiem z dodatkiem creme fraiche (lub serka chrzanowego) i majonezu. Możemy też sok z cytryny wymieszać z chrupiącymi dodatkami: siekaną szalotką, siekanymi kaparami czy korniszonem. W kwestii zielonego zostawiam dowolność, a dodajcie sobie, co chcecie. Łosoś lubi miksować się z awokado i serkiem śmietankowym. Może dostać kuksańca kolendrą i marynowanym jalapeno.

szparagi pomysly kukbuk

Zielone szparagi z chrupiącym winegretem

Zielonych szparagów nie obieramy ale porządnie płuczemy im łebki. Możemy je podać z czerwoną papryką z wyciętym przed siekaniem środkiem, zblanszowanym fenkułem i garścią szalotek. Cuda zdziała też łyżka przetartego z pestek sambalu,  sok z cytryny i oliwa. Dorzućcie kilka obranych pomidorków cherry obsmażonych krótko na oliwie z plasterkami czosnku i cukrem. W kałużę sosu wkomponujcie szparagi i czyście talerz kawałkiem ciabatty.

 

szparagi pomysly kukbuk

Biały krem dla dziewczyny. On przypomni…

Nie ma tu miejsca na mięso. Tu rządzi masło. Nieprawda, że dobry krem wyjdzie z końcówek białych szparagów. Powinny nas interesować całe sztuki obranych szparagów. Weźmy uczciwą ilość masła, mleka, gotujmy, aż blender będzie gotów zmierzyć się z materią. Miksujemy wedle moje starej metody – lepiej gęstość kremu regulować dolewaniem wody, niż mieć garnek wody ze smakiem szparaga. Nie będę się powtarzać o serkach topionych lub mascarpone zamiast śmietany. Wolę powiedzieć, że przepuściłam wędzony boczek i speck przez maszynkę do mięsa i uprażyłam je na chrupiąco. Szczypta gałki, łyżeczka skórki z cytryny, wsypany boczek i szczypior. A jak planowaliście przypadkiem grissini, to zanim je upieczecie, posiekajcie je na mini kopytka. I podajcie w misie obok. Zupę posypcie cienkimi płatkami oscypka i skropcie łyżką oliwy. Ale to już zalatuje fanaberią, doskonale smaczną!

 

Jak macie apetyt na więcej, piszcie. Ja mogę tak długo o szparagach. Idę na białe z masłem, rukwią i parmezanem.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: