Mus z młodej marchewki z mlekiem kokosowym i awokado - KUKBUK

Mus z młodej marchewki z mlekiem kokosowym i awokado

Przepis na szybki obiad – nie tylko dla kun grasujących na zachodzie Polski.
Agata Wojda

Agata Wojda

Kuchnię zamiata
Czterokrotna zdobywczyni Bib Gourmand Michelin, felietonistka KUKBUK-a, najlepsza szefowa kuchni według żółtego przewodnika Gault & Millau.

mus marchew mleko kokosowe awokado kukbuk agata wojda

W 2009 roku „Dziennik Zachodni” regularnie informował czytelników o udrękach i bezradności mieszkańców okolic Jeleniej Góry, którym kuny uprzykrzały życie… zjadając samochody. Konkretnie kable i materiały wyciszające karoserię. Zaparkowane auta z ciepłymi silnikami okazały się atrakcyjne nie tylko dla wygrzewających się na nich kotów.

Kuny zajadały się silikonem, wprowadzały ze śmieciami i generowały imponujące zarobki dla tamtejszych mechaników.

 

Nadgryzione auto wymagało doholowania (koszt) i naprawy elektryki (300 złotych), a prasa wypytywała ekspertów, jakimi metodami walczyć ze szkodnikiem. Wystrzyżoną sierścią psa wsadzoną w pończoszkę. Bezkarnie, z legitymacją ochrony środowiska i gatunków buszowały po śmietnikach, kuchniach, ogródkach i strychach. Z racji nieograniczonego apetytu roznosiły po okolicy stary chleb i kebaby. Drób, żabie udka i owoce również wchodziły w menu.

Życie podpowiada scenariusz, a Justyna Bednarek pisze idealną książkę dziecięcą na wakacje, okraszoną ilustracjami Daniela de Latoura. O kunach z wysublimowanym podniebieniem, kulinarną znajomością miasta i planami otwarcia własnej restauracji. Z racji nocnego wszędobylstwa i gimnastycznej sprawności świetnie się orientują, skąd wynieść trawę cytrynową do dżdżownic i zwędzić pudełko bułgarskiej czubrycy. Kuny są smakoszami i z największą uwagą obserwują kuchenne poczynania zakamuflowanej autorki bestsellerów panny Elizy, która w sejfie za makaronami przechowuje rodowe przepisy babci (warte fortunę). Na nie ma apetyt najsłynniejszy kucharz w mieście, pozbawiony własnej wyobraźni, złodziej cudzych pomysłów w menu. I szantażysta planujący całemu światu zdradzić, kim naprawdę jest Miranda Klops.

Urocza to pozycja dla dzieci, z pięknymi ilustracjami prostych przepisów. 

mus marchew mleko kokosowe awokado kukbuk agata wojda
Możemy ugotować to, na co kuny miały największy apetyt: zupę cukiniową z sekretnym składnikiem, purchawkowe placuszki z kwiatów mlecza lub pomidorowy krem z trybulą zamiast oleandra. 

 

I znaleźć palec w pomidorach. Objadanie samochodów też się trafia, ale z zupełnie innego powodu, niż robiły to kuny z artykułów w „Dzienniku Zachodnim”. Koniecznie pokażcie najmłodszym, czym się raczyły kuny w mieście! (Justyna Bednarek, „Pięć sprytnych kun”, Poradnia K, 2016).

-Agata Wojda

mus marchew mleko kokosowe awokado kukbuk agata wojda

Mus z młodej marchewki z mlekiem kokosowym i awokado

4 porcje a

Obrane marchewki kroimy w cienkie talarki i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy, zachowując około 100 mililitrów wody. Miksujemy na gładki krem z dodatkiem masła. Studzimy, wlewamy mleko kokosowe, dodajemy awokado, posiekany czosnek i sok z cytryny. Ponownie miksujemy i doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i cynamonem. Serwujemy z kroplą najlepszej oliwy lub z plastrem podpieczonego sera koziego. Sezam, kawałki awokado lub mango mile widziane jako dodatki.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: