Krem z pomidorów i dyni z bakłażanem - KUKBUK

Krem z pomidorów i dyni z bakłażanem

Prosty i szybki przepis Agaty Wojdy na pożywny jesienny obiad.
Agata Wojda

Agata Wojda

Kuchnię zamiata
Czterokrotna zdobywczyni Bib Gourmand Michelin, felietonistka KUKBUK-a, najlepsza szefowa kuchni według żółtego przewodnika Gault & Millau.

krem pomidory dynia kukbuk

„Dawaj, Agata, zgłosimy się z jakimś kremem na konkurs KUKBUK-a i wygramy Thermomix”, pomyślałam, widząc ogłoszenie o wrześniowej edycji konkursu „Zostań chefem KUKBUK-a”. Zaraz się za to zganiłam, bo wiem, że mi nie wypada, ale warzywne kremy darzę miłością przeogromną!

Za skondensowanie warzywnego smaku na jednym talerzu, za wyjątkowy szacunek do konkretnej jarzyny, za możliwości skomponowania jej z całą szafką przypraw, za podtopione dodatki, które chrupią, ciągną się, kontrastują i przekraczają banalne wyobrażenia. A do tego takie zupy kremy sycą, rozgrzewają, zastępują niepotrzebne już drugie danie. I wypada do nich podać kieliszek wina, które, odpowiednio dobrane, działa jak przyprawa.

Jesień to idealna pora na zupę krem. Pory podpiekam z ziemniakami i dodaję im smaku wytopionego z wędzonej słoniny. Do dyni daję jabłka i cienkie plasterki pigwowca, które przemycają swoją kwaśność i aromat. Do podkręconej serkiem topionym dyni dorzucam podduszone na maśle kurki z ciągle intensywnie pachnącym koprem. Buraki w cienkich plastrach gotuję z dodatkiem soczewicy i soku buraczano-jabłkowego. Olejem z Góry Świętego Wawrzyńca uzupełniam tłuszcz, który przyda się niektórym witaminom.

Dopóki są maliny, to nimi rozładowuję napięcie, a za pomocą czarnuszki dodaję zupom kremom odrobinę egzotyki.

 

Seler lubi kawałki soczystej gruszki i pleśniejący na niebiesko ser z odrobiną tłustego mleka. Odważniejsi amatorzy anyżowych smaków powinni spróbować zamienić seler na fenkuł. Smak przerośniętych cukinii dopełniam wypestkowanymi pomidorami i nieprzyzwoitą porcją świeżej bazylii. Kwaśne antonówki prażę w miodowym karmelu – będą chrupać młodym orzechem, pachnieć cynamonem i świeżym crème fraîche na deser. Podobnie jak śliwki, które duszę z brązowym cukrem i uzupełniam czerwonym winem z domieszką imbiru. Do nich ukręcam gęsty krem z wanilią, usztywniony lekko żelatyną.

Przed nami zupa, która w zabawny sposób skończyła jako sos do świeżego makaronu. Wyjedzcie ją grubymi kromkami podpieczonej ciabatty albo podajcie jako dodatek do tłustych ryb lub zapieczonej dyni z serem. Koniecznie z chlustem oliwy i drobno startym dojrzewającym cheddarem.

– Agata Wojda

krem dynia pomidor kukbuk

Krem z pomidorów i dyni z bakłażanem

4 porcje i

Cebulę kroimy w drobną kostkę. Połowę oliwy rozgrzewamy w garnku z grubym dnem i smażymy na niej cebulę, aż się zeszkli. Pomidory pozbawiamy pestek, kroimy w grubą kostkę i dorzucamy do garnka. Dusimy 5 minut. Dynię i upieczone czerwone papryki kroimy w drobną kostkę i dokładamy do pomidorów. Zalewamy bulionem tak, aby przykrył warzywa. Doprawiamy szczyptą soli, pieprzu i cukru, na koniec zatapiamy w zupie ostrą papryczkę. Gotujemy pod przykryciem do miękkości. Wyjmujemy ostrą papryczkę i miksujemy zawartość garnka na gęsty krem z dodatkiem koncentratu (lub soku pomidorowego).

 

Bakłażan obieramy ze skóry, kroimy w drobną kostkę i rumienimy na rozgrzanej pozostałej oliwie (potrząsając patelnią). Dodajemy wyciśnięty czosnek i żółtą paprykę pokrojoną w małą kostkę. Smażymy jeszcze 5 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, octem i kuminem. Oliwki kroimy w cienkie paski. Wszystko wrzucamy do gorącej zupy, dodajemy oregano. Podgrzewamy przez 5 minut.

Przesmażcie kostkę boczku lub dodajcie drobne paski anchois, jeśli najdzie was ochota na makaron. Mój pozostał wegetariański.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: