Kapusta z dorszem, chorizo i ziemniakami - KUKBUK

Kapusta z dorszem, chorizo i ziemniakami

Aromatyczne i sycące jednogarnkowe danie.
Agata Wojda

Agata Wojda

Kuchnię zamiata
Czterokrotna zdobywczyni Bib Gourmand Michelin, felietonistka KUKBUK-a, najlepsza szefowa kuchni według żółtego przewodnika Gault & Millau.

dorsz kapusta ziemniaki kukbuk

Jeśli sądzicie, że sezon na ogródki restauracyjne przyniesie wam odrobinę wytchnienia w mieście, to zaopatrzcie się najpierw w okulary o zielonych szkłach i szum lasu w słuchawkach. Zamiast czerwonego koca z Ikei przydadzą się: słomiany kapelusz z ogromnym rondem, własna solniczka, chusteczki na podorędziu, parę dwuzłotowych monet, stówa podzielona na banknoty i kieszonkowa popielniczka.

Nie zrelaksujemy się raczej, próbując złapać zabieganych kelnerów, by wydali nam resztę, podali przybornik z przyprawami lub dodatkowy kieliszek wina. Tym bardziej że nad nami stać będzie obcy jegomość polujący na nasze miejsce przy stoliku.

Z ogromną rzadkością ulegam pokusie siadania w ogródku. Konsekwentnie wybieram stolik w klimatyzowanym wnętrzu restauracji i bywa, że jestem w niej sama. Z modnego ogródka zbyt szybko chcę wyjść, za mało skupiam się na zaserwowanym jedzeniu, podsłuchuję przypadkiem sąsiadów, zdobywam słoneczne zmarszczki i nie czytam planowo gazety. Wiem, brzmi paskudnie, ale można ze mną pertraktować. Szczególnie wieczorami, gdy miasto nieco się uspokaja, do zapalonych latarenek dobija się kilka ciem i zmęczenie dopada najszybszego kelnera. Wtedy idę na kompromis kulinarno-ogródkowy. Wymuszam w karcie na powietrzu sensowny wybór win, zgadzam się na sałatkę grecką lub caprese. Liczę na jakiś obraz do kontemplacji, bo rozmowa czasami robi sobie przerwę i cisza wyostrza zmysły. Wówczas gapię się na drzewa i zauważam na jednym gniazdo szerszeni, w płynącej rzece wyłapuję długie wodne zwierzę kręcące kółka, a kajakarzom na Wiśle zazdroszczę treningowych wakacji w środku miasta.

dorsz kapusta ziemniaki kukbuk

Uwielbiam ogródkowe widoki na katedry, place i wieżyczki kościoła. Lubię, gdy kapie z markizy i pachnie kałużami. Szczególnie gdy podróżuję. Doceniam wówczas otaczający mnie gwar, wychwytuję niuanse danej urody, akceptuję najgorszy makaron świata i najgrzeczniej na świecie upominam się o rachunek. A po powrocie do stolicy, gdy sunę w upale do pracy po rozgrzanym asfalcie Nowego Światu i mijam turystów popijających cytrynowe lemoniady, to strasznie im zazdroszczę ogródkowego życia.

– Agata Wojda

Szefowa kuchni restauracji Opasły Tom z daniami autorskimi. Czterokrotna zdobywczyni Bib Gourmand Michelin, felietonistka KUKBUK-a.

dorsz ziemniaki kapusta kukbuk

Kapusta z dorszem, chorizo i ziemniakami

4 porcje c

W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej. Wrzucamy pokrojoną w grubą kostkę cebulę, pocięte w księżyce kawałki ziemniaków i cienkie plastry chorizo. Obsmażamy przez 5 minut, przewracając ziemniaki drewnianą łyżką. Dodajemy pokrojoną w grube kawałki kapustę, lekko solimy i dusimy przez 5 minut. Dokładamy pomidory z zalewą, dżem, kumin i wędzoną paprykę. Zakrywamy szczelnie i dusimy przez 30 minut – po 10 minutach duszenia dorzucamy kawałki ryby. Posypujemy pieprzem i doprawiamy według uznania. Lekko studzimy. Kromki ciabatty nacieramy przekrojonym czosnkiem, grillujemy i układamy na głębokim talerzu. Na to nakładamy kapustę z rybą, chorizo i ziemniakami. Wierzch obsypujemy świeżo posiekanym koprem.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: