Jajko mollet z musem łososiowym, awokado i porem - KUKBUK

Jajko mollet z musem łososiowym, awokado i porem

Agata Wojda proponuje lekturę i danie w sam raz pod szampana.
Agata Wojda

Agata Wojda

Kuchnię zamiata
Czterokrotna zdobywczyni Bib Gourmand Michelin, felietonistka KUKBUK-a, najlepsza szefowa kuchni według żółtego przewodnika Gault & Millau.

Wzdrygnął się i zamilkł rosyjski posłaniec, gdy spostrzegł, jak Ludwik XV zwraca kawior na posadzki Wersalu. Niemożliwe to jest, aby nie smakował. Żaden produkt w carskiej Rosji nie miał takiego poważania, jak ikra jesiotra. Pierwszy połów osobiście oceniał Piotr Wielki. Francuzi dopiero w latach dwudziestych oswoili się z wartością malutkich jajeczek, zachłystując się ich ceną. Nadal masy wypluwały do porcelanowych garnków reklamowo rozdawany kawior, za to wśród snobów kiełkowało uzależnienie i coraz większa świadomość, co pod niego pić.

Pierwszy musujący szampan według Laroussa pojawił się około 1700 roku. Musowanie i piana w butelka win dostarczanych do Anglii wzbudziła zainteresowanie i popyt na dolewkę, dopingowano zatem stąd Francuzów do dalszej produkcji.

Domawiano kolejne beczki, przelewano w butelki na miejscu, dodawano melasy i omijano zbyt wysokie ceny powstałe wówczas, gdy transport drogami niebezpiecznie rozsadzał znaczną ich ilość.

Na jednym z przyjęć u hrabiego Ponińskiego najsłynniejszy kochanek Casanova został zraniony odłamkiem butelki, która sama wystrzeliła podczas kolacji.

O ile Madame de Pompadour przekonana była, że jej uroda to efekt działania bąbelków o tyle lekarz Ludwika XIV kręcił na niego nosem wymądrzając się, że król łapie po nim jedynie melancholię i zadumę. Śmiać z kieliszkiem szampana umiała się Maria Antonina. Dobrze otwarta butelka zalewała głębokie dekolty i piekielnie dobrze wymyślało się pod niego toasty. Bonaparte mawiał, że zwycięstwo zasługuje na wzniesienie go do góry, a porażka do poprawiania nim morale. Książę Radziwiłł z okazji urodzin Katarzyny II postawił swoim gościom około 1000 butelek.

Jeden z działających do dziś domów szampana Maison Clicquot uparł się rozkochać w bąbelkach Polaków i przeprowadził klasyczne badanie rynku. Wynikało z niego, że Gdańsk, Toruń, Warszawa i Kraków będą pić pod warunkiem, że uwzględni się ich nieco odmienne gusta. Zatem smak, zawartość alkoholu, kolor i ilość cukru regulowano wedle życzeń klienta. Uwzględniano również ich reklamacje, podmieniano butelki, przymykając oko na wady powstałe niezależnie od dostawcy. Nieszczególnie dodawano go do potraw, trzymając się bardziej tendencji, aby popijać nim te specjalne. W związku z tym zwyczajem dziś śniadanie do łóżka, popite wyjątkowym kieliszkiem. Trzymam kciuki za rok 2018, poprawiam nim humor a la Madame Pompadour i trzymam się Napoleońskiej teorii, że zawsze jest najwłaściwszy moment, by napić się szampana. Niech tych zwycięskich chwil w nadchodzącym roku będzie u was jak najwięcej.

Jajko mollet z musem łososiowym, awokado i porem

Wyjątkowe śniadanie w sam raz do szampana.

Do niedużego wysokiego naczynia wrzucamy ser, musztardę, curry, łososia i wlewamy sok pomarańczowy. Blenderem ukręcamy na gładki, gęsty mus. Wstawiamy na chwilę do lodówki. Odcinamy białą cześć pora, kroimy na dwie części długie na 5 cm, każdą z nich na pół po długości, a potem w cienkie zapałki. Rozgrzewamy głęboki tłuszcz w niewielkim rondelku, na wrzący wrzucamy pora i pozostawiamy do zezłocenia. Bardzo delikatnie mieszamy, ponieważ boki szybciej niż środek złapią kolor. Zawartość patelni przelewamy na metalowe sitko, potem odsączamy na papierze i jeszcze na gorące ścieramy najdrobniejszy pyłek z parmezanu.

Gotujemy jajka na miękko, w osolonym wrzątku i starając się nie przekroczyć 4-5 minut. Koniecznie przekładamy w zimną wodę i z dużą ostrożnością obieramy ze skorupki. Wykładamy mus, na nim grzanki. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy szpinak, cukier i odrobinę solimy. Dorzucamy po chwili pokrojone w drobną kostkę awokado. Przez chwilę tylko trzymamy na patelni i ciepłe wykładamy na grzanki. Dodajemy jajko i górę wykańczamy porcją pora. Słusznie jest zakręcić wierzch pieprzem. Jajko nie musi być szczególnie gorące. Nie popijamy gorącym, słodkim kakao tylko pozwalamy sobie na więcej…

© KUKBUK 2017