Dynia zapiekana z kuskusem i oscypkiem - KUKBUK

Dynia zapiekana z kuskusem i oscypkiem

Czy kiedykolwiek przypuszczaliście, że powstanie ranking kucharzy najlepiej ubranych w czasie wolnym?
Agata Wojda

Agata Wojda

Kuchnię zamiata
Czterokrotna zdobywczyni Bib Gourmand Michelin, felietonistka KUKBUK-a, najlepsza szefowa kuchni według żółtego przewodnika Gault & Millau.

Dynia zapiekana kukbuk

Magazyn „Four” podpytał o to w trakcie londyńskiego Fashion Week. Szefowie kuchni bywają, noszą się ekstrawagancko lub z szykiem, podążają za trendami i zdradzają ukrytą osobowość skrojoną na miarę marynarką lub odmierzoną długością rękawa.

 

Dostałam na urodziny fotografię Anthony’ego Bourdaina (seria „Kill grill”: „Restauracja od kuchni”, O, kuchnia!” i „Głodne kawałki” – w księgarniach, 35 złotych). Zupełnie nieubranego Anthony’ego… przepraszam, miał wielką kość wołową tam. Autsajder, bez rezerwacji, w skórzanych kurtkach i marynarkach, sandały, klapki, na przegubie coś ze sznurka. Tradycyjnie powtórzę – jedyny kucharz, który dla mnie nie musi umieć gotować. Do spotkania w każdym miejscu świata, rozglądajcie się.

 

Wygrał Andreas Caminada (trzy gwiazdki Michelin, dziewiętnaście punktów w Gault-Millau, Szwajcaria, menu sześciodaniowe – 850 złotych). Można mdleć przez kruczoczarne włosy zaczesane ślisko w tył i kilkudniowy zarost, czerń koszul, marynarkę z poszetką i dobry zegarek. Prosta klasyka, a jednak…

Dynia zapiekana kukbuk

Dalej Fergus Henderson (St. John, Londyn, autor perfekcyjnej restauracji marzeń Anthony Bourdain, krem z dyni z bekonem – 28 złotych, jęzor z dynią i marynowanymi orzechami – około 70 złotych, biały T-shirt z wizerunkiem świni – 65 złotych). Paski w kuchni, paski na salonach, skórzany pasek na mięsistym brzuchu, marynarka stylizowana na granatowy fartuch, luźne koszule i buty z wieprza.

Dynia zapiekana kukbuk

I Quique Dacosta (Denia, rejon Walencji, menu degustacyjne Tomorrowland, około 30 przekąsek, w cenie 690 złotych, z dobranymi winami – 1000 złotych, rocznik 1972, od 2013 roku z tytułem doktora honoris causa, trzy gwiazdki, sześćset odmian roślin z okolicy w menu, twarz Porsche i gość Krakowa przez trzy dni). Nieodłączny element to okulary, bródka, do tego nienaganna sylwetka, biała koszula, ciemne buty, ocieka męskością w marynarce lub bez. Bywa pod krawatem.

Dynia zapiekana kukbuk

A w kraju? Też nie ma co narzekać, tylko okoliczności do zauważenia stylu raczej brak. Głównie koncentracja na butach, marynarki praktycznie nie występują, bywa szal, świetny zegarek, liliowa koszula. Menu degustacyjne od 150 złotych.

Dynia zapiekana kukbuk

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Smarujemy dynię miodem, solimy i wstawiamy do piekarnika. Trzymamy tak długo, aż zupełnie zmięknie i uda się z niej zrobić purée. Gorącą dynię przekładamy do garnka, dodajemy masło i miksujemy. Doprawiamy solą i gałką muszkatołową. Wrzucamy kuskus i starty drobno oscypek. Mieszamy. Teraz jajka i orzeszki. Wykładamy do naczynia wyłożonego papierem do pieczenia. Posypujemy wierzch kawałkami masła i ewentualnie dodatkową porcją sera. Pieczemy do momentu, aż się ściśnie, zrumieni – około 30-45 minut. Zadbajcie o doprawienie, aby mdłe nie było.

 

Dodatek do wszystkiego, co obiadowe. Doskonały materiał wyjściowy do dalszego tworzenia. Doprawiajcie po swojemu. Zachowajcie ogólną zasadę i dodajcie na przykład cynamon, orzechy i miód, gdy na słodko. Mój kolejny ruch to imbir, sezam i miód. W takiej wersji chcę to podać do ryby przyrządzonej w smaku tajskiej kuchni. Wersja z przepisu zawędrowała do ragôut z dzika z żółtym burakiem w miodzie i Dijon oraz do gęsi z wędzoną suską. Zachwycają mnie możliwości dyni. I co roku nowe trendy w jej przygotowywaniu. Oto mój tegoroczny.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: