Duszona ciecierzyca z dynią i nektarynkami - KUKBUK

Duszona ciecierzyca z dynią i nektarynkami

Nie marzniemy, bo gotujemy rozgrzewającego jednogarnkowca z ciecierzycą oraz sezonowymi produktami – nektarynkami i dynią.
Agata Wojda

Agata Wojda

Kuchnię zamiata
Czterokrotna zdobywczyni Bib Gourmand Michelin, felietonistka KUKBUK-a, najlepsza szefowa kuchni według żółtego przewodnika Gault & Millau.

DUSZONA CIECIERZYCA kukbuk

Przez dwa tygodnie upału najprawdopodobniej zjadłam jednego wielkiego tuńczyka (szacując zawartość wszystkich skonsumowanych konserw), wiadro pomidorów, grządkę ogórków, dzbanek oliwy, poletko soczystej, słodkiej cebuli i plantację młodej sałaty.

Bez chleba, bez mięsa, ewentualnie z wiadrem guacamole, wiaderkiem aioli lub sosu do patatas bravas. Zapał organizmu do omijania mięsa słabł z każdym talerzem zielonego szczęścia, szczególnie że wątroba od surowizny wyraźnie tężała i puchła… a może to od popijania?


W takich momentach czujna się robię jak pirania i wyczuwam zapach krwistego mięsa puszczającego soki na rozgrzany brykiet dwa tarasy nade mną.


 

„Agatko”, wyrywa mnie nagle z zamyślenia głos z polowania, „ty to jesteś fajna, bo można z tobą nie jeść mięsa”. Pewnie! Nafaszerowana trawnikiem siedzę na leżaku i wgapiam się w Reuben sandwich z dowozowej oferty pierwszej lepszej amerykańskiej restauracji. Dwie kromki żytniego chleba przytrzasnęły i zapiekły wąsy kiszonej kapusty, wiele warstw gotowanej peklowanej wołowiny, najtłustszy, topliwy ser szwajcarski i rosyjski dressing. Skaczę w to na główkę! Wczytuję się w informacje o rosyjskim sosie, który konkuruje w przepisach i sławie z sosem tysiąca wysp. Majonez, ketchup i tarty chrzan mieszają się z suszoną ostrą papryką, posiekanymi drobno piklami i czosnkiem. Ameryka uwielbia szukać ojców kulinarnych hitów. Ta kanapka ma ich dwóch. Pierwszy musiał odkryć sos po to, by drugi wylał go na mięso. Obok czwórka Rosjan gania się dookoła basenu, a mnie kusi przepytać ich z kulinariów. Larousse z 1957 roku całkiem z sensem suger, że rosyjski dressing powinien zawierać fragmenty homara i świeży czarny kawior. Oksfordzka encyklopedia i „New York Times” zdecydowanie usuwają go z majonezu, kładąc nacisk na pikle. Mnie pasuje do tej krążącej czwórki chrzan. Z odnalezieniem pana Reubena idzie naukowcom kulinarnym jeszcze gorzej. Znajdują co najmniej pięć osób, które mają coś wspólnego z kanapką.


Wybieram opowieść o aktorce z filmu Charliego Chaplina, która grożąc, że za chwilę zacznie jeść cegły, otrzymała od córki właściciela restauracji najlepszą w życiu kanapkę.


 

Lady Anette Seelos zaspokoiła wilczy apetyt i natychmiast zgłosiła swoje nazwisko do nazwy. I pewnie gdyby nie jeden szczegół – że jakiś czas wcześniej pan Reuben swoim imieniem ochrzcił zapieczone kromki chleba – niepamiętana dziś ze swoich ról aktorka przeszłaby do historii jako kanapka z rosyjskim dressingiem. Nie wnikam, teraz interesuje mnie tylko to, gdzie zjem taką kanapkę. Najpewniej muszę ją zrobić sama lub namówić do tego chłopaków z Pogromców Meatów (nowe miejsce kulinarne w Warszawie, gdzie powstają autorskie buły z mięsem i z dodatkami typu „ogórki mojej starej”). Już widzę, jak za sześćdziesiąt lat ktoś zgłębia sekret tej nazwy…

Zaskakującym elementem i wyzwaniem dla mnie jest znajdujące się w Reubenie mięso corned beef, czyli peklowana wołowina, zakonserwowana w soli i rozpropagowana w świecie jako produkt z puszki w wojskowym chlebaku z czasów drugiej wojny światowej. Wychodzi w klasycznym gotowaniu. Zdobycie kapusty kiszonej i emmentalera to już łatwizna. Przepuszczam pod prysznicem moich rosyjskich przyjaciół – spasiba to ja wam za sos! Ciąg dalszy nastąpi.

DUSZONA CIECIERZYCA kukbuk

Duszona ciecierzyca z dynią i nektarynkami

4 porcje d

Nie marzniemy, bo gotujemy rozgrzewającego jednogarnkowca z ciecierzycą oraz sezonowymi produktami – nektarynkami i dynią.

W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej i szklimy na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dynię kroimy w równe kosteczki wielkości ziarenek ciecierzycy. Wrzucamy do garnka. Dodajemy cukier i obsmażamy tak, aby nie zmieniły koloru, a tylko zrobiły się lekko transparentne. Wrzucamy ciecierzycę, 2 nektarynki pokrojone w podobne kawałki jak dynia. Po upływie około 5 minut zalewamy zmiksowanymi blenderem pomidorami pelati. Doprawiamy cynamonem, papryką, solą i pieprzem. Dusimy przez 20 minut, dolewając (jeśli zajdzie potrzeba) soku jabłkowego lub przegotowanej wody. Tuż przed końcem wrzucamy pokrojone w niedużą kostkę pomidory bawole serce i wlewamy ocet. Mieszamy i wyłączamy ogień. Kalafior rwiemy na większe różyczki, kroimy je na cienkie plastry i parzymy przez 2 minuty w osolonym wrzątku. Osuszamy. Kiełbasę pokrojoną w cieniutkie, niemal przeźroczyste plasterki rumienimy na suchej patelni, osuszamy z tłuszczu i kroimy (lub nie) w cienkie zapałki. Ostatnią nektarynkę kroimy w cienkie, małe plasterki. Wykładamy gorącą ciecierzycę na talerz i pokrywamy wierzch chorizo wymieszanym z oliwą, kalafiorem i nektarynką.

© KUKBUK 2017