Cacciucco z alicante - KUKBUK

Cacciucco z alicante

Morszczuk, duże wiaderko przetartych pomidorów, butelka wina do gotowania i pokrojone plastry ziemniaków. Oj, będzie bal!
Agata Wojda

Agata Wojda

Kuchnię zamiata
Czterokrotna zdobywczyni Bib Gourmand Michelin, felietonistka KUKBUK-a, najlepsza szefowa kuchni według żółtego przewodnika Gault & Millau.

morszczuk z pomidorem agata wojda kukbuk

Jak wyglądają wakacje kucharza? Jeżeli znajdzie się, jak ja, w hiszpańskim apartamencie z idealnie wyposażoną kuchnią, z pewnością złamie zasadę odpoczynku od pracy i zacznie gotować. Szczególnie jeśli w okolicy karmią podle, a sklep jest za rogiem.

 

Zaczynam od Ines Rosales na śniadanie. Odkrywam je przypadkiem w trakcie zakupów, wśród regałów ze słodyczami i z chlebem. Cienkie krążki od stu lat wypieka się w Sewilli, a potem owija w szeleszczącą folię, która chroni delikatne ciastka przed zgnieceniem. Błyszczą od cukru, pachną cynamonem, w ustach pojawia się niespodziewany smak anyżu. Mogą być słonawe od morskiej soli lub pomarańczowe jak skórka otarta z hiszpańskiego cytrusa. Mają europejski znak Gwarantowanej Tradycyjnej Specjalności (GTS), przyznawany tym produktom, które powstają według pierwotnych metod ich wytwarzania. Swoją drogą w Polsce na takie oznaczenie zasłużyło jak dotąd dziewięć produktów: miody (półtorak, dwójniak, trójniak, czwórniak), kabanosy, kiełbasa jałowcowa, kiełbasa myśliwska, olej rydzowy, pierekaczewnik. Po schrupanym ciastku zostaje folia ze wskazówką, jak zjeść kolejne, a właściwie jak ich użyć: „Zgnieć w okruchy i połącz z mielonymi lub panieruj nimi rybę, zagrzej na suchej patelni wytrawny krążek i posmaruj dowolną pastą do tapas lub zagęść nimi pomidorowy sos kalmarowy”.

morszczuk z pomidorem agata wojda kukbuk
morszczuk z pomidorem agata wojda kukbuk
morszczuk z pomidorem agata wojda kukbuk

Tego typu podpowiedzi znajdę na wielu innych hiszpańskich produktach. Aluminiowe foremki polecą mi na obiad morszczuka z pieca zapieczonego z pomidorami i ziemniakami w białym winie. Gotowy humus poleci się jako farsz do ugotowanych jajek lub dip do pieczonego mięsa i grillowanych warzyw. Regał poporcjowanych świeżych owoców morza właściwie sam za mnie podejmie decyzję o przygotowaniu cacciucco lub morskiej paelli. Genialny to pomysł spakować pudełko idealnej ilości muszli, kalmarów i krewetek na kolację dla dwojga. Sięgam po nie natychmiast, ignorując kolejkę do działu morskiego, gdzie pokrzykująca o promocji sardynek sprzedawczyni toporem oczyści każdą rybę. Wystarczy wskazać palcem wybraną doradę, a wytną z niej kawałki, na jakie masz ochotę. Zatem i okonia morskiego (pomimo pierwotnej niechęci) wysunęłam pewnego dnia z piekarnika na kolacyjny stół, w towarzystwie konkurencyjnej do restauracyjnych… gotowej ziemniaczanej tortilli. Obok półki ze skromnym, ale wystarczającym wyborem oliw tkwi butelka z winem do gotowania. Etykieta jest zapisana przepisami, zatem zostajesz z dylematem, czy faktycznie przyszedłeś dziś po mięsne krokiety, a nie po podduszone w białym winie vongole. O cytrynie nie zapomnisz, bo dział morski ustawił przypominajkę, czyli wielki kosz koło turbotów z cytrusami w promocji.

morszczuk z pomidorem agata wojda kukbuk

I krok po kroku wciąga cię wakacyjne gotowanie, bo kto, jeśli nie ja, wmiesza w szafranowy ryż tyle śmietankowego masła, taką ilość sercówek, by nareszcie mieć tych produktów dość?

A w dodatku idealnie schłodzę właściwe wino na czas. Dziś gotuję sobie sama, ale jutro wsiądę w auto i innym dam szansę się nakarmić. Tymczasem robię cacciucco na białym winie. Owoce morza wrzucam dowolne, a do nich kawałki morszczuka. Marzy mi się rękaw foliowy zakręcony jak cukierek, żeby to wszystko do niego włożyć. Niestety, Hiszpanie nie korzystają z takich udziwnień. Na aluminiowym talerzu owiniętym szczelnie folią będą się dusić morskie opowieści.

cacciucco zupa kukbuk

Cacciucco z alicante

4-5 porcji b

Natkę siekamy bardzo drobno, mieszamy z 2 łyżkami oliwy i 2 ząbkami czosnku wyciśniętymi przez praskę. Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni. W garnku rozgrzewamy 3 łyżki oliwy, wrzucamy cebulę i pomidory przepuszczone przez maszynkę do mięsa. Wlewamy białe wino i doprowadzamy do wrzenia. Po 5 minutach doprawiamy solą, miodem i pieprzem. Na dno naczynia do zapiekania wylewamy połowę płynu. Układamy wszystkie morskie produkty i kawałki ziemniaków. Zalewamy resztką sosu pomidorowego. Zakrywamy szczelnie folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika na 40-50 minut. Gotowe cacciucco polewamy oliwą z natką, skrapiamy wierzch sokiem z cytryny i serwujemy z grzankami z bagietki. Rewelacja w swojej prostocie!

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: