Blogi - KUKBUK

Blogi

Agata Wojda
Taksówka do nowego

Taksówka do nowego

Agata Wojda żegna się z wakacjami lekturą „Podróży w trzech smakach” i aromatycznym tianem z sierpniowym „talerzem marzeń”.
Bartek Kieżun
Klasyczne crêpes Suzette

Klasyczne crêpes Suzette

Wielkie kulinarne przeboje mają to do siebie, że nie wiadomo, kto za nimi stoi. W końcu sukces zawsze ma wielu ojców. W przypadku naleśników Suzette mamy do czynienia z wielkim szefem kuchni i z wielką pomyłką. Gdzie leży prawda – nikt nie wie!
Tomek Zielke
Jak zrobić domowy keczup?

Jak zrobić domowy keczup?

Prosty sposób na sos naładowany pomidorową mocą.
Agata Wojda
W drogę!

W drogę!

Tym razem to nie ja, ale kierowcy wielkich aut ruszają w trasę. Zarobkowa podróż polskimi drogami z konieczności staje się podróżą kulinarną, naznaczoną wymaganymi regulaminem, samopoczuciem kręgosłupa i pomrukami głodu przerwami.
Przewodniki
Weekend w Brukseli – co i gdzie zjeść
Bruksela

Weekend w Brukseli – co i gdzie zjeść

Do Brukseli miałem jechać, by oglądać dzieła flamandzkich mistrzów, bo kulinarnie stolica Belgii nie kojarzyła mi się prawie z niczym. Jeszcze jednak w samolocie, zastanowiwszy się nieco, uświadomiłem sobie, że gofry, piwo, frytki i do tego czekoladki to całkiem spory dorobek jak na tak mały kraj.
Tomek Zielke
Jak zrobić ratatouille z filmu

Jak zrobić ratatouille z filmu

Prosty sposób na zachwycające letnie danie z animowanego hitu filmowego.
Bartek Kieżun
Pissaladerie ze słodką cebulką i anchois

Pissaladerie ze słodką cebulką i anchois

Usłyszałem kiedyś pytanie: jaki jest twój ulubiony chleb? Odpowiedź była błyskawiczna: ostatni, który upiekłem.
Tomek Zielke
Co to jest umami?

Co to jest umami?

Czym tak naprawdę jest słynny piąty smak? Co jest jego źródłem i jak najskuteczniej wydobyć go z produktów?
Tomek Zielke
Jak zrobić guacamole?

Jak zrobić guacamole?

Jak uzyskać najlepszą konsystencję, smak i kolor tego meksykańskiego przysmaku?
Bartek Kieżun
Croissanty domowej roboty

Croissanty domowej roboty

Krakowski Makaroniarz uznaje wyższość francuskich croissantów nad odmrażanymi cornetto z Wenecji i podaje przepis na domowe rogaliki.
Agata Wojda
Ryż na mleku z marcepanem, makiem i maślanymi owocami

Ryż na mleku z marcepanem, makiem i maślanymi owocami

Gotujące na plebaniach gospodynie to nieodkryta dotąd skarbnica wiedzy o regionalnej kuchni. Łukasz Modelski w „Kuchni na plebanii” zdradza ich tajemnice, a Agata Wojda proponuje deser idealny do lektury tej książki.
Bartek Kieżun
7 najlepszych włoskich deserów

7 najlepszych włoskich deserów

W wakacje kalorie się nie liczą, a te we włoskich słodkościach smakują wyjątkowo dobrze. Poznajcie wypieki, które zmienią wasze życie.
Strona 1 z 4212345...10203040...Ostatnia
© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: