Blogi - KUKBUK

Blogi

Bartek Kieżun
Krakowski Makaroniarz i dramatyczny brak szparagów

Krakowski Makaroniarz i dramatyczny brak szparagów

Hotele bywają świetne, ale pozbawiają możliwości gotowania. To problem zwłaszcza wtedy, gdy jest się we Włoszech i trwa sezon na szparagi. Ale po kolei…
Tomek Zielke
Jak przygotować grilla?

Jak przygotować grilla?

Jak grillować, żeby się nie sparzyć?
Tomek Zielke
Jak zrobić wołowinę po burgundzku?

Jak zrobić wołowinę po burgundzku?

Najlepszy sposób na boeuf bourguignon, czyli wołowinę duszoną w winnym sosie.
Bartek Kieżun
Krakowski Makaroniarz i Japonia w Portugalii

Krakowski Makaroniarz i Japonia w Portugalii

Skąd w Portugalii wzięła się japońska tempura? Krakowski Makaroniarz odpowiada na to pytanie i serwuje przepis na debiutujące na straganach szparagi.
Tomek Zielke
Jak zrobić czekoladowe trufle?

Jak zrobić czekoladowe trufle?

Jak samodzielnie przygotować czekoladowe przysmaki, których nie powstydziliby się belgijscy mistrzowie rzemiosła?
Bartek Kieżun
Krakowski Makaroniarz o jaśminie i kiełbasie

Krakowski Makaroniarz o jaśminie i kiełbasie

Każde miasteczko w Kalabrii ma swój znak rozpoznawczy, ale wszystkie łączy miłość do kiełbasy o nazwie ’nduja.
Tomek Zielke
Jak zrobić curry w tajskim stylu?

Jak zrobić curry w tajskim stylu?

Jak samodzielnie przygotować pasty curry i przekształcić je w pyszne, aromatyczne dania?
Bartek Kieżun
7 najlepszych włoskich przepisów na wiosnę

7 najlepszych włoskich przepisów na wiosnę

Zakwitły fiołki. To znak, że wiosna zbliża się do Polski wielkimi krokami.
Bartek Kieżun
Krakowski Makaroniarz i baśń o ciasteczkach

Krakowski Makaroniarz i baśń o ciasteczkach

Z okazji wiosny mieszkańcy Marsylii pieką ciastka zwane navette. Ich kształt każdemu przypomina co innego…
Agata Wojda
Wielkie włoskie wesele Agaty Wojdy

Wielkie włoskie wesele Agaty Wojdy

Zamiast nóżek w galarecie – mięsna sałatka, a w roli schabowego – risotto. Co jedzą na weselach Lombardczycy?
Tomek Zielke
Jak zrobić i najlepiej wykorzystać chałkę?

Jak zrobić i najlepiej wykorzystać chałkę?

Świeża z masłem i konfiturą, a dwudniowa – wymoczona w jajku i mleku, czyli pomysły na chałkę na każdym etapie jej życia.
Bartek Kieżun
Krakowski Makaroniarz o najlepszym rzymskim rzeźniku

Krakowski Makaroniarz o najlepszym rzymskim rzeźniku

Co zrobiłby Hannibal Lecter, gdyby musiał kupić mięso w Rzymie? Odpowiedź na to pytanie jest prosta!
Strona 1 z 5012345...1020304050...Ostatnia
© KUKBUK 2017