Blogi - KUKBUK

Blogi

Bartek Kieżun
Apulia: Focaccia barese

Apulia: Focaccia barese

Pojechaliśmy do Apulii zmierzyć się ze szlakiem romańskich katedr, wygrzać nie najmłodsze już kości na kamienistych plażach, zachwycić się pięknem barokowego Lecce. Po 10 dniach spędzonych na włóczeniu się po włoskim „obcasie” nadal mi mało.
Tomek Zielke
Jak zrobić ciasto marchewkowe?

Jak zrobić ciasto marchewkowe?

Można je przyrządzić na dziesiątki sposobów. Który jest najlepszy?
Agata Wojda
Gnocchi z brukselką i bekonem

Gnocchi z brukselką i bekonem

Trwają wykopki, więc Agata Wojda przedstawia krótką historię ziemniaka, a na kolację serwuje apetyczne jesienne kluseczki.
Agata Wojda
Mus z kurzych wątróbek z jabłkiem i pigwówką

Mus z kurzych wątróbek z jabłkiem i pigwówką

Agata Wojda duma nad kondycją gastronomii, a melancholię leczy musem z wątróbek z pigwówką i jabłkiem.
Bartek Kieżun
6 powodów, dla których każdy smakosz powinien odwiedzić Bari

6 powodów, dla których każdy smakosz powinien odwiedzić Bari

Dlaczego warto jak najszybciej kupić bilet do najciekawszego miasta Apulii?
Tomek Zielke
Jak zrobić leczo?

Jak zrobić leczo?

Leczo to najpyszniejszy sposób na skorzystanie z sezonu paprykowego.
Bartek Kieżun
Rzym: Pizza di beridde

Rzym: Pizza di beridde

Kuchnia żydowska w Rzymie i kuchnia rdzennych mieszkańców włoskiej stolicy prawie się od siebie nie różnią, jeśli oczywiście pominiemy obecność wieprzowiny w tej drugiej. Wynika to ze stuleci wspólnego zamieszkiwania na terenie Wiecznego Miasta, mieszania w garnkach, na talerzach i w DNA.
Tomek Zielke
Jak zrobić francuską zupę cebulową?

Jak zrobić francuską zupę cebulową?

Sposób na najlepszą jesienną zupę z karmelizowaną cebulą, ze złocistymi grzankami i z zapieczonym serem.
Bartek Kieżun
Torta di fichi freschi

Torta di fichi freschi

Po dobre figi nie trzeba na szczęście lecieć do Włoch, ale jeśli się takich kilka kupi, warto je spożytkować smakowicie. Na przykład zrobić włoskie ciasto!
Agata Wojda
Czosnkowa polenta z borowikami i dynią

Czosnkowa polenta z borowikami i dynią

Agata Wojda wspomina Toskanię i wzrusza się na widok spacerujących po niej prosiąt, a na kolację serwuje wzmacniającą polentę.
Tomek Zielke
Jak zrobić ciasteczka z czekoladą?

Jak zrobić ciasteczka z czekoladą?

Jakie zasady rządzą przygotowaniem słynnych chocolate chip cookies?
Agata Wojda
Sałatka z soczewicy, węgierek i dyni

Sałatka z soczewicy, węgierek i dyni

Agata Wojda zwiedza Apulię, gdzie króluje lokalny patriotyzm kulinarny, wszystkie piekarnie i masarnie są rodzinne, a plaże pustoszeją po sezonie.
Strona 1 z 4412345...10203040...Ostatnia
© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: