Blogi - KUKBUK

Blogi

Tomek Zielke
Jak zrobić tartę Tatin?

Jak zrobić tartę Tatin?

Sposób na najprostszy i prawdopodobnie najlepszy deser jabłkowy na świecie.
Bartek Kieżun
Guancia di maiale in aceto balsamico

Guancia di maiale in aceto balsamico

Raj dla smakoszy rozciąga się na długości mniej więcej 140 kilometrów. Tyle dzieli Bolonię od Modeny. Wystarczy pokonać tę trasę, z paroma skokami w bok, mieszczącymi się w założonym dystansie, i można w tej okolicy umrzeć z kulinarnego szczęścia.
Agata Wojda
Zupa z gęsi, papryki i gruszek

Zupa z gęsi, papryki i gruszek

Agata Wojda przedstawia ciekawostki na temat poczciwych gęsi, które w listopadzie i tak kończą na talerzu. Niech to wszystko gęś kopnie…
Tomek Zielke
Jak przyrządzić gęsinę na Świętego Marcina?

Jak przyrządzić gęsinę na Świętego Marcina?

Gęsie uda to prawdziwy rarytas. Jaką metodą je przyrządzić?
Bartek Kieżun
Apulia: Minestrone di legumi

Apulia: Minestrone di legumi

Półprawdy i przemilczenia – taki tytuł powinny nosić przewodniki po Apulii. Bo to, o czym się nie mówi i nie pisze, jest równie ważne, jeśli nie ważniejsze, jak to, co widać gołym okiem lub czarno na białym. Zwłaszcza w kuchni.
Agata Wojda
Dip z tuńczyka, kalafiora i fasoli

Dip z tuńczyka, kalafiora i fasoli

Czy książka kucharska może być horrorem? Agata Wojda udowadnia, że tak.
Tomek Zielke
Jak zrobić spaghetti alla carbonara?

Jak zrobić spaghetti alla carbonara?

Pasta alla carbonara przygotowana z troską i wyczuciem to jeden z kulinarnych cudów.
Bartek Kieżun
5 najlepszych włoskich przepisów na jesienne risotto

5 najlepszych włoskich przepisów na jesienne risotto

Jesienne chłody w naturalny sposób skłaniają do sięgnięcia po słój z ryżem arborio i przyrządzenia kremowego risotta. Tylko który przepis wybrać?
Bartek Kieżun
Lecce: Pasticciotto leccese

Lecce: Pasticciotto leccese

Wydaje wam się, że Włosi jedzą na śniadanie tylko rogale? Krakowski Makaroniarz zamiast nich proponuje śniadaniowe babeczki z Lecce.
Tomek Zielke
Jak zrobić tartę dyniową?

Jak zrobić tartę dyniową?

Gładki krem dyniowy pachnący korzennymi przyprawami i chrupiące maślane ciasto to idealne jesienne połączenie.
Agata Wojda
Gorczycowe ziemniaki z mozzarellą i szynką

Gorczycowe ziemniaki z mozzarellą i szynką

Agata Wojda opowiada o tłustej i mięsnej kuchni węgierskiej, a na kojącą jesienną kolację zapieka purée ziemniaczane z serem.
Bartek Kieżun
Apulia: Focaccia barese

Apulia: Focaccia barese

Pojechaliśmy do Apulii zmierzyć się ze szlakiem romańskich katedr, wygrzać nie najmłodsze już kości na kamienistych plażach, zachwycić się pięknem barokowego Lecce. Po 10 dniach spędzonych na włóczeniu się po włoskim „obcasie” nadal mi mało.
Strona 1 z 4512345...10203040...Ostatnia
© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: