Jak zrobić kurczaka rodem z KFC? - KUKBUK

Jak zrobić kurczaka rodem z KFC?

Prosty przepis na fastfoodowy hit: uzależniający smak chrupiącej panierki i soczystego kurczaka.

Przepis i zdjęcia: Michał „Magiel” Myszkiewicz

Archiwum blogów

Archiwum blogów


kukbuk kurczak kfc tomek na tropie

Nawet największemu miłośnikowi zdrowego stylu życia zdarza się czasami stanąć w progu fast foodu i łakomie utkwić wzrok w menu z szybkimi i niezdrowymi daniami. Gdyby was naszła kiedyś ochota na słynny kubełek z tłustym drobiem, to mamy dla was przepis inspirowany smakiem kurczaka KFC.

W czym tkwi sekret uzależniającego smaku kurczaka z KFC? W glutaminianie sodu, chrupiącej, nieregularnej panierce i mieszance przypraw, wciąż pilnie strzeżonej w siedzibie KFC w Louisville.

Nie udało nam się co prawda w 100% rozgryźć składu mieszanki pułkownika Sandersa, ale jesteśmy całkiem blisko.

 

JAK ZROBIĆ IDEALNĄ PANIERKĘ?

kukbuk kurczak kfc tomek na tropie

Samodzielne przyrządzenie smażonego kurczaka à la KFC ma kilka zalet. Przede wszystkim możemy zdecydować o jakości mięsa. O ile użyjemy kurczaka zagrodowego, który chodził o własnych siłach po podwórku i grzebał w ziemi, a nie z klatki, faszerowanego sterydami i antybiotykami, nasze danie będzie zdrowsze niż jego pierwowzór.

 

DLACZEGO WARTO JEŚĆ „ZERÓWKI”? CZY JAJKA Z INNĄ NUMERACJĄ RZECZYWIŚCIE POCHODZĄ OD NIESZCZĘŚLIWYCH KUR?

kukbuk kurczak kfc tomek na tropie

Różna będzie też jakość i czystość oleju, co więcej, będziemy mieć możliwość lepszego odsączenia go zaraz po wyjęciu kurczaka z frytury. Ponadto ostatecznie uzyskamy dużo lżejszy efekt niż ten serwowany w fast foodzie. Usmażenie kurczaka w punkt i szybkie podanie (bez oczekiwania na podgrzewaczach – jak to często bywa u komercyjnej konkurencji) sprawi również, że będzie on bardziej soczysty.

kukbuk kurczak kfc tomek na tropie
kukbuk kurczak kfc tomek na tropie
© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: