W sezonie: rabarbar - KUKBUK

W sezonie: rabarbar

Rabarbar jest z nami od stuleci. I nie bez powodu.
Archiwum blogów

Archiwum blogów


rabarbar przepisy kukbuk

Zaczęło się w Chinach, w 2700 roku przed Chrystusem. Już wtedy było wiadomo, że jest zdrowy i smaczny. Po 20 minutach w piecu wytwarzają się w nim cenne polifenole, czyli broń przeciwko nowotworom.

Należy więc brać go na poważnie. Rabarbar to także bogate źródło błonnika i witaminy C. W dodatku jest tak bezproblemowy w uprawie, że nic tylko zasiać i czekać!

 

Jak:

– w kontrze do kremu cytrynowego – jajeczny mus z rabarbaru jest idealny zarówno do świeżo upieczonego kruchego ciasta, jak i na porannego tosta. Koniecznie podkręcony imbirem lub kardamonem

– do picia – co powiecie na gaszący pragnienie w ciepłe dni napój z rabarbaru z tymiankiem i malinami?

– w sałacie – z rukolą i truskawkami oraz cytrynowo-makowym dressingiem

 

Dobrze wpływa na:

Perystaltykę jelit. Zawiera dużo witaminy A i E, a także potas i magnez. Preparaty z rabarbaru mają właściwości ściągające i antyseptyczne.

 

Z innej beczki:

Jadalna część rabarbaru to tzw. ogonki liściowe, czyli w zasadzie łodyżki liści. Od 2010 roku rabarbar to także nazwa bardzo wdzięcznej i pielęgnującej polskie tradycje dziewiarskie marki ubraniowej. Gdybyście chcieli ubrać się w Rabarbarze, salony firmowe znajdziecie m.in. w Bielsku-Białej, Częstochowie, Lublinie, Płocku, Poznaniu, Toruniu, Warszawie i w Zamościu.

 

Łosoś z rabarbarem

Tym razem rabarbar w wersji wytrawnej dla rybożerców.

Rabarbarowe crumble

Dla leniwych łakomczuchów.

Zapiekane cebule z musem rabarbarowym

Księżniczka wśród cebul w wersji słodko-kwaśnej.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: