Tortilla ziemniaczana z kurkami i młodym szczypiorem - KUKBUK

Tortilla ziemniaczana z kurkami i młodym szczypiorem

Iza z ogromnym wdziękiem ponawiała i ponawiała zaproszenie na balkonowe pogaduchy, zaznaczając, że zrobi tortillę. Hm, regały ma zastawione książkami kulinarnymi, czyta w pięciu językach i wabi mnie ziemniakami z jajkiem?
Archiwum blogów

Archiwum blogów


tortilla ziemniaczana kukbuk

 

Ale oczywiście, nie musi jej robić, choć znajomi bardzo chwalą. Temat wydawał się być zamknięty. Do czasu, kiedy na bazarze pojawiły się i kurki, i młode ziemniaki. Duet idealny z koperkiem i śmietaną! Genialne są też wyszorowane, malutkie młode ziemniaki smażone na złoto w całości, zalane na talerzu szybkim sosem kurkowym (z wgniecionym ząbkiem czosnku, odrobiną białego wina i śmietany) i zasypane garścią kopru (dodajcie czubatą łyżkę rozpuszczającego się, utartego na wiórki oscypka do śmietanowych kurek – zaczaruje smak!). I trzeba było o nich zrobić dzisiejszy wpis! A ja zaplanowałam… tortillę. I gdy właśnie kroiłam na talerzu trójkąty, weszła ona, rzucając tylko krótkie: o, tortilla? Jakbym dostała bumerangiem. W całkowitej ciszy podałam jej talerzyk.

 Tortilla española (lub tortilla de patatas) jest daniem genialnie prostym i przepięknym.

Zapach przekładanej na talerz tortilli prowokuje, aby coś powiedzieć. Wymaga skupienia, czasu i wyczucia. Tak, jest daniem mistrzów, tak, chciałabym ją jednak zjeść na balkonie Izy.

PS Zatkało mnie na widok hiszpańskiego omleta zamkniętego w słoiku 340 gram z napisem: „prawdziwy hit hiszpański w zasięgu ręki, dodaj tylko jajka i jedz!” Z cebulą lub bez, cienko pokrojone żółciutkie ziemniaczki w zalewie. Ole! Drugi hit to tortilla w minus 18 stopniach. Zapakowana w prawie komplecie (znowu bez jaj, a przecież już są w proszku lub w kartonach), tym razem na bogato: z ziemniakami w kawałkach podsmażonymi na oleju palmowym, zieloną papryką, chorizo, szparagami, wieprzowiną, ośmioma niejadalnymi składnikami i bukietem ziół. Nawet tego nie rozmrażaj, tylko załatw jajka i patelnie. Viva España!

Wybaczcie, że kurki zeszły na drugi plan i pewnie już do nich nie wrócę, ale wy możecie. Te najmniejsze obsmażcie i dodajcie do tartej cukinii, kopru i zróbcie placki. Możecie je też zmieszać z kaszą kukurydzianą, porami, masłem i ukręcić na polentę, a blanszowane zamarynować krótko w oliwie, białym occie i podać w sałatce z fasolką szparagową, blanszowanym w słodkiej wodzie zielonym świeżym groszkiem i młodymi ziemniakami. Aha, a jaka dobra jest wątróbka drobiowa z dymką i kurkami?!

tortilla ziemniaczana kukbuk

Tortilla ziemniaczana z kurkami i młodym szczypiorem

4 porcje h

Kurki bardzo dokładnie myjemy i osuszamy. Krótko obsmażamy na maśle z dodatkiem odrobiny cukru i odstawiamy na sito. Ziemniaki obieramy i kroimy na pięciomilimetrowe półplasterki, a cebulę w piórka. Rozgrzewamy głęboki tłuszcz w garnku – na tyle dużo, by zakryć prażące się ziemniaki i cebulę. Hiszpanie wybraliby oliwę. Najpierw wrzucamy cebulę, trzymamy do momentu lekkiego zrumienienia, solimy olej i wrzucamy ziemniaki oraz czosnek. Trzymamy w oleju tak długo, aż wszystko będzie miękkie. Wyławiamy na durszlak i czekamy, aż całość przestygnie. W misce lekko ubijamy jajka i łączymy z zimnymi ziemniakami i cebulą. Dodajemy drobno posiekany szczypior z dymką i kurki. Doprawiamy pieprzem z młynka i solą. Wyższą, średnią patelnię smarujemy dwoma łyżkami oleju i bardzo mocno rozgrzewamy. Wykładamy zawartość miski. Patelnia musi być tak gorąca, aby jajka natychmiast się ścięły i nie przywarły. Smażymy na małym ogniu przez około 7-9 minut. Kiedy boki się zarumienią i poczujemy zapach pieczonego ziemniaka, przerzućmy tortillę na drugą stronę. W restauracji mamy dobrze, bo mamy patelnie gotowe do przełożenia do pieca lub opiekacza, który przyrumienia tortille od góry. W domu przyda nam się duży, płaski talerz do przewrotki. Z wyczuciem zsuwamy tortille na patelnię i dopiekamy drugą stronę na złoto przez pięć minut. Jajka muszą być ścięte.

Tortilla całkowicie wystarcza mi na letnie danie obiadowe. Czasami układam na niej cienkie kawałki szynki Serrano, kilka płatków dojrzałego sera Manchego i garść rukoli. A można ją też jeść na zimno z aioli.

 

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: