Tom Kha Kai, rozgrzewająca tajska zupa na jesień - KUKBUK

Tom Kha Kai, rozgrzewająca tajska zupa na jesień

Kuchnia tajska jest idealna na jesień. Wyrazistość smaków (sos rybny), orzeźwiające dodatki (galangal, trawa cytrynowa), żywe kolory na talerzu (chili, świeża kolendra) razem wzięte oczyszczą układ oddechowy, rozgrzeją ciało i poprawią humor.
Archiwum blogów

Archiwum blogów


zupa tajska kukbuk

I pomimo dość skomplikowanie brzmiących nazw co niektórych ingrediencji. jak i samych dań, przygotowanie tych drugich nie musi być wcale skomplikowane. Możecie nam wierzyć – sami mieliśmy okazję przygotować esencjonalną zupę Tom Khaa Kai. Co prawda pod okiem profesjonalisty, Macieja Stefaniuka – szefa kuchni restauracji Papaya, ale i bez jego pomocy dacie radę.

zupa tajska kukbuk

Tom Khaa Kai

4 porcje f

W garnku zagotowujemy 1,5 litra wody. Trawę cytrynową kroimy w cienkie talarki, galangal obieramy, przekrawamy na pół i kroimy w plasterki, pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Gdy woda zacznie się gotować wrzucamy udko z kurczaka. Po ok. 20 min. usuwamy udko, a do gotującego się wywaru dodajemy galangal, trawę cytrynową, liście limonki, a następnie pastę chili i mleczko kokosowe. Po zagotowaniu się wszystkich składników doprawiamy sosem rybnym i sokiem z cytryny, wrzucamy pokrojone filety z kurczaka i grzyby i gotujemy ok. 5 – 10 min. Na końcu wrzucamy listki kolendry.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: