Szybki kurs picia kawy - bez cukru i mleka? - KUKBUK

Szybki kurs picia kawy – bez cukru i mleka?

Cukier i mleko w kawie – skąd się w niej wzięły i dlaczego warto z nich zrezygnować?
Archiwum blogów

Archiwum blogów


kurs picia kawy kukbuk

Nowofalowe kawiarnie promują spożywanie kawy wysokiej jakości bez żadnych dodatków. Ale nie oszukujmy się, większość Polaków odruchowo sięga po cukier i mleko, nie wyobrażając sobie innego sposobu picia kawy. Skąd ten nawyk i dlaczego warto rozważyć jego zmianę?

 

Krótka notka historyczna. Przez półwiecze PRL-u do Polski sprowadzano najbardziej parszywą, najniższej jakości kawę, której walory smakowe były podobne do zużytej opony. Nic dziwnego, że aby w ogóle dało się przełknąć taki „rarytas”, konieczne były duże ilości cukru i mleka.

 

Po zmianach ustrojowych sytuacja zmieniła się tylko nieznacznie – napar w metalowym koszyczku zastąpiła rozpuszczalna neska, której jakość niewiele odbiegała od kawy z poprzedniego ustroju. Polacy zatem, aż po dziś dzień, nie mieli nawet okazji, by napić się prawdziwej kawy pozbawionej przykrych aromatów, goryczy i nieznośnego drewniano-gumowego posmaku. Siedemdziesięciu lat kawowego zacofania nie da się nadrobić w krótką chwilę.

 

Dlaczego warto zrezygnować z cukru?

 

Słodycz wynikająca z użycia białego lub brązowego cukru jest bardzo intensywna i zdecydowanie zmienia profil smakowy potraw i napojów. Przykrywa większość delikatnych doznań związanych z piciem kawy czy herbaty i upośledza nasz smak. Pijąc słodzone napoje, czy to kawę, czy colę, przyzwyczajamy język do ekstremalnej słodyczy, która rzadko występuje w naturalnych produktach. Zatem wszystko, co nie zawiera cukru, wydaje nam się kwaśne, gorzkie itd.

 

Kawa segmentu speciality jest produktem zupełnie naturalnym. Nie zawiera żadnych wzmacniaczy smaku. Dostarcza mnogości doznań sensorycznych, które są zbalansowane i delikatne. Zatem aby w pełni się nimi cieszyć, musimy pozbyć się wszystkiego, co mogłoby je przykryć, i pozwolić naszemu językowi z powrotem odczuwać delikatne bodźce. Dlaczego w filmie „Jiro śni o sushi” serwują tylko nigiri składające się wyłącznie z ryby i ryżu? Czy do dobrego wina lub wiekowej whisky dolewa się colę?

 

Bez mleka, czyli bólu brzucha

 

Jeśli po wypiciu kawy z mlekiem boli cię brzuch, to prawdopodobnie nie trawisz laktozy. Może warto spróbować czarnej i pozbyć się zdrowotnych problemów? Napar w czystej postaci nie zawiera kalorii, cholesterolu ani węglowodanów. Ponadto większość kaw speciality zaparzonych na przykład w dripie nie będzie smakować w połączeniu z mlekiem, powstanie bowiem napój o smaku zbliżonym do kawy zbożowej. To po prostu tak delikatne kawy, że każdy dodatek zupełnie zmienia ich charakter.

Jak zwykle, nic na siłę. Jeśli ktoś lubi caramel macchiato na mleku sojowym, nie musi czuć się gorszy. Wszystko jest dla ludzi i zadaniem baristy jest pokazać gościom wszystkie oblicza kawy, pozostawiając im wybór.

 

W kolejnym odcinku: Jak kupować kawę, czyli na co zwracać uwagę, czytając etykiety?

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: