Szwedzkie śledzie na dwa sposoby - KUKBUK

Szwedzkie śledzie na dwa sposoby

Śledzik lubi pływać w marynacie - u nas ma do wyboru aż dwie.
Archiwum blogów

Archiwum blogów


sledz musztarda kukbuk
sledz musztarda kukbuk

Śledź w zalewie octowo-cukrowej inlagd sill

6 porcji c

Solone śledzie moczymy kilka godzin w zimnej wodzie. Zagotowujemy wszystkie składniki do zalewy. Odstawiamy do schłodzenia. Śledzia kroimy na 2-3-centrymetrowe kawałki, a cebulę, marchewkę i pora – w plastry. W słoiku przekładamy warstwy śledzia z pokrojonymi warzywami oraz przyprawami. Zalewamy schłodzoną zalewą octowo-cukrową i odstawiamy do lodówki na 1-2 dni.

sledz musztarda kukbuk

Śledź w sosie musztardowym senapsill

6 porcji c

Solone filety moczymy kilka godzin w zimnej wodzie. Zagotowujemy wszystkie składniki do zalewy. Schładzamy, a następnie wlewamy do słoika. Wkładamy do środka pokrojonego na 2-3-centymetrowe kawałki śledzia i odstawiamy do lodówki na 1-2 dni. Mieszamy wszystkie składniki do sosu musztardowego. Dodajemy zamarynowanego wcześniej śledzia w zalewie octowo-cukrowej, wkładamy do słoika i odstawiamy na noc.

 

Możemy podać z chrupkim chlebem lub gotowanymi młodymi ziemniakami w łupinkach.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: