Szprycer na płatkach róży - KUKBUK

Szprycer na płatkach róży

Gasi pragnienie, zaspokaja apetyt na słodycze, bąbelki i zabawę.

Zdjęcia: Luiza Trisno

Archiwum blogów

Archiwum blogów


szprycer roza kukbuk

Przepraszałem, zarzekałem się, że to mój ostatni raz. Być może straciłem szacunek kolegów, którzy do niedawna mogli uważać mnie za twardziela. Nic z tych rzeczy, panowie, możemy czasem dać sobie po pysku albo spaść razem pod stół jako dwa oceany, w których piętrzą się fale wódki, ale czas, bym zrobił coming out: pokochałem kwiaty, jestem miękki i czuły.


Wewnątrz duszy jestem kobietą. Dlatego zamiast straszyć was kolejną fermentacją, infuzją na heblowanym drewnie lub popiele, po raz trzeci z rzędu napiszę o kwiatach, których nie zbierałem sam.


W moim ogrodzie kwitnie właśnie dzika róża. Płodna jest jak sam diabeł. Gdy tylko wyskubie się z niej wszystkie płatki, to na następny dzień wypuszcza nowe, w podwójnej ilości, jak po złości.

szprycer roza kukbuk

W piwnicy mojego domu, w spadku po babci Krysi, zaległa makutra – doskonała odmiana moździerza, w której uciera się różnorakie produkty. „Kręcenie” drewnianą pałką po obrzeżach chropowatej powierzchni glinianego naczynia pozwala utrzeć daną substancję na jednolitą i gładką masę. Wymaga to jednak nie lada wysiłku i kosztuje ramiona ucierającego wiele bólu.

 

I tutaj znalazłem równowagę między dwoma drzemiącymi we mnie żywiołami. Obserwowałem kwiaty, na których tańczyły pszczoły, a potem, po nocy, w pocie czoła tarłem diabelstwo. Przeciwieństwa, jak w jin-jang, na chwilę się ze sobą spotkały.

 

Dobrze utarte z cukrem płatki róż zmieniają się w pastę, którą wystarczy zakropić odrobiną soku z cytryny i granatu. Można to przełożyć do słoika i spasteryzować, ale tarta na zimno róża ma o wiele więcej wyrazu i charakterku.

 

Zbliżają się upalne dni. Polecam więc gaszący pragnienie szprycer na prosecco i wodzie gazowanej, z łyżką utartych w makutrze (moździerzu) płatków róż.

– Julian Karewicz

Barman i kucharz w jednej osobie – drinki gotuje w garnkach, a do dań dolewa procenty. Charyzmatyczny szef baru restauracji Solec 44 oraz grillmaster w firmie Weber Grills.

Zdjęcia: Luiza Trisno

szprycer platki rozy kukbuk

Szprycer na płatkach róży

1 porcja i

Gasi pragnienie, zaspokaja apetyt na słodycze, bąbelki i zabawę.

Płatki róży ucieramy w makutrze (lub moździerzu), podsypując cukrem. Gotowy przecier zakrapiamy sokiem z cytryny i podlewamy sokiem z granatu. Konsystencja powinna być zwarta, ale mokra. Przecier chowamy do lodówki na maksymalnie tydzień.

Do szklanki typu bombka lub hiball wsypujemy kruszony lód – do pełna. Dodajemy zimną wodę gazowaną, schłodzone prosecco i przecier z płatków róży. Delikatnie mieszamy i serwujemy ze świeżym kwiatem dzikiej róży pływającym na powierzchni koktajlu. Pijemy przez słomkę.

Przepis: Julian Karewicz

Zdjęcie: Luiza Trisno

© KUKBUK 2017