Śledzimy ostatki - KUKBUK

Śledzimy ostatki

Czy zdążyliście najeść się pączków, opić szampana i zedrzeć buty w tańcu? Mamy nadzieję, że tak, bo dziś ostatni dzień karnawału! Jutro rozpoczyna się czas postnych śledzi.
Archiwum blogów

Archiwum blogów


kukbuk ostatki sledzie

Okres między Tłustym Czwartkiem a Środą Popielcową to ostatnie chwile, żeby się wyszaleć. Ostatki niektórzy nazywają Śledzikiem, ale dziś ten termin zarezerwowany jest raczej dla przedświątecznej bibki w gronie przyjaciół. Tego dnia ostatnie frykasy smaży cały świat. W krajach anglojęzycznych ostatni wtorek karnawału to Pancake Tuesday. W Szwecji i innych krajach północnej Europy jada się tego dnia semle, czyli kardamonowe bułeczki z marcepanem i bitą śmietaną. Wyjątkiem jest Dania, gdzie święto Fastelavn obchodzone jest w poniedziałek, a jego symbolem są słodkie bułki z kremem lub lukrem. Z kolei Nowy Orlean tego dnia tańczy i maszeruje w kolorowych paradach – święto Mardi Gras dudni muzyką, a siły nabiera się po King Cake – cieście królewskim z fioletowo-żółto-zieloną posypką, kryjącym figurkę małego Jezuska. Kto trafi na plastikowego niemowlaka, ten może liczyć na specjalne względy, na przykład koronę króla parady.

 

Śledziowe poszczenie nikogo nie powinno przerażać. Przypominamy, że ryby – zwłaszcza tłuste – powinny trafiać na nasz talerz trzy razy w tygodniu, bo pełne są cennych kwasów omega–3 i chronią przed chorobami cywilizacyjnymi. Śledzik oprócz tego, że smaczny, przyspiesza przemianę materii, spala tłuszcz, obniża poziom złego cholesterolu, zapobiega nadciśnieniu, miażdżycy, chorobom układu krążenia, wzmacnia pamięć i koncentrację, a nawet poprawia nastrój! Oczekiwanie na wielkanocne ucztowanie umilcie sobie więc jednym z naszych śledziowych pomysłów. Przepisy wyświetlą się po kliknięciu w zdjęcia. Smacznego!

Panierowany śledź z sałatką z kopru włoskiego i pomarańczy

 

Grillowane śledzie z pasztetem z ikry

Śledzie korzenne

Śledzie marynowane w gorczycy z kolendrą

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: