Śledź podany z octem, śmietaną i pieczonym ziemniakiem - KUKBUK

Śledź podany z octem, śmietaną i pieczonym ziemniakiem

Idę do autobusu i nagle dociera do mnie, że chyba zjadłabym śledzia. To niechybny znak, że już zima. Latem nie wpada się na takie pomysły.
Archiwum blogów

Archiwum blogów


sledz smietana kukbuk

Na śledziach zna się każdy Polak i prawie każdy Skandynaw. Dla nas nie ma świąt bez śledzia, dla nich – nie wiem. Trochę nam ta Skandynawia bruździ pojemnikami śmietanowych śledzików, ale spokojnie, przecież wiemy najlepiej jak powinien wyglądać „ten ryb”, choćby w najprostszej wersji demo – cebulka i olej. Bo od tego momentu ta ryba się zaczyna.

Najpierw jest moczenie – w wodzie z kranu, w wodzie gazowanej zimnej, w wodzie z lodem, w mleku, w piwie, z dodatkiem octu lub skórki cytryny. Potem odłowienie na papier lub ponowne zanurzenie na chwilę w occie (jabłkowym, spirytusowym, z białego winna). Wreszcie ryba schnie. Następnie pojawia się cebulka – w słoiku zalana olejem, siekana na milimetrową kostkę lub cienkie plasterki, wyciśnięta łapskami z solą w lnianej chustce lub zasypana cukrem na syrop (jakież to musi być okrutne i zdrowe). Może być też duszona. Na dnie, na górze czy pomiędzy rybami. Czas na olej, rzepakowy z pierwszego tłoczenia, lniany, z pestek winogron, lub oliwę. Układamy. Na dno cebulka z plasterkami cytryny, może liść laurowy, ziele czy ziarna pieprzu. Ktoś tam musztardą z ziarnami smaruje, ktoś kolendry ziarenek dodaje, a ja lubię oprószyć majerankiem i czosnkiem. Wielu z nas dolewa trochę octu a odważniejsi przetartego mlecza. Tak przygotowane śledzie pakujemy do słoików, zakręcamy i odstawiamy na dwa dni. Kurtyna. Koniec aktu pierwszego.

W akcie drugim pojawia się pytanie – jak śledzia jeść?

Z mrożonym alkoholem (dostało mi się kiedyś, że do mojego śledzia przygotowanego na pewną galę winiarze musieli wino dobierać)? A może z czarnym chlebem? Ale czemu nie z tatarem z jabłka, ogórka i cebulki albo rodzynkami, cebulą i koncentratem na słodko? Można też nasmażyć suszonych grzybów lub rozmrożonych borowików z cebulką albo dodać kruszonego piernika, orzechów laskowych i miodu. Wymieszać w gęstej wiejskiej śmietanie z jabłkiem i selerem naciowym lub ze śliwkami w occie. A można po prostu śledzi nie jadać!

Śledzę śledzie Śledziożerców od 10 lat. Grono oszalałych smakoszy przerabiało przez te lata śledzia na wszystko na co się dało lub teoretycznie nie dało, kończąc swój jubileusz tortem bezowym z czekoladą i absyntem, w którym jak gdyby nigdy nic tkwił również śledź! Na takiej śledzionie spotykają się raz na rok, z reklamówkami jak na mężczyzn przystało (ja nie będę nosić reklamówki z zakupami, bo mi do fryzury nie pasuje! Agata lat 11). I zaczynają jeść: rafaello ze śledzia z rodzynkami w prażonej cebulce, risotto śledziowe na suszonych grzybkach (ciekawe jakim to winem Zbyszek podlewa), strudel ze śledziową ikrą i pieczona biała kiełbasa ze śledziem, śledź gruszkowy, śledź śliwkowy, w miodzie lub z kiszoną truskawką. Baby ze śledziem tylko brakuje, ale mówią i słusznie, że nam kobietom odwagi brak w temacie śledzia.

To co, może dziewczyny takiego w śmietanie z ziemniakiem w mundurze posypanego różowymi koralikami sobie zrobimy na babskim wieczorze?

kukbuk sledz smietana OLYMPUS DIGITAL CAMERA
sledz smietana kukbuk

Śledź podany z octem, śmietaną i pieczonym ziemniakiem

5 porcji c

Do garnka wlewamy wodę, cukier, trochę soli i przyprawy. Zagotowujemy i wrzucamy pokrojoną w grube krążki cebulę. Gdy cebula zmięknie, dodajemy ocet. Po zawrzeniu odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Śledzie kroimy w większe kawałki, zalewamy płynem dodając 2 łyżki oleju i zakręcamy w słoiku. Trzymamy w lodówce 2 dni. Wykładamy porcje śledzia w głębszej misce z kilkoma łyżkami zalewy i mieszamy z gęstą śmietaną. Dodajemy lekko zgniecionego, gorącego ziemniaka w mundurku, z łyżką masła w środku i posypujemy czubato koperkiem świeżo posiekanym!

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: