Sałatka z ciepłych warzyw korzennych na słodko - KUKBUK

Sałatka z ciepłych warzyw korzennych na słodko

Nie wiem, kiedy to się stało, ale odkąd pamiętam, mięso jadam ze słodkimi dodatkami. Pokażcie mi dowolne mięso, a ja zaraz przełamie jego smak owocami.
Archiwum blogów

Archiwum blogów


kukbuk salatka warzywa korzenne

Ubiegłą jesień przechodziłam z metalowym kubkiem na żurawiny w dłoni, w kaloszach i szeleszczącej kurtce. Z jękiem wchodziłam na bagniska, z mokrymi kolanami pomiędzy groźne zaskrońce. Zebrane wiadro żurawiny błotnej przerabiałam z gruszkami, pakowałam w słoiki i serwowałam do dziczyzny. Potem tej dziko rosnącej żurawiny zaczęło brakować, a i borówki czerwone też z lasów zniknęły. Przerzuciliśmy się więc na aronię działkową i jarzębinę. Jarzębina jest wspaniała z tą swoją nutą goryczy! Należy ją zbierać dopiero po przymrozkach. Świetnie smakuje z antonówką lub gruszką lukasówką.

Kaczkę też lubię ze słodkim. Jest wyśmienita ze smażoną na sklarowanym maśle cykorią, krojonym w grubsze paski fenkułem w cukrze, soli i oliwie, pieczonym tak długo, aż ściemnieje i będzie chrupki, podlana syropem sosnowym i krupnikiem. Wieprzowinę podaję z gorącą dynią w gęstym, słodko-octowym syropie z plasterkami pigwowca. Białe kiełbaski jadam z musem jabłkowym wymieszanym z majonezem i chrzanem lub z konfiturą z białej cebuli i ziarnami gorczycy. Gęś koniecznie w parze z czerwoną kapustą z czosnkiem i żurawiną na ciepło, a kaszanka w wydrążonym wielkim, czerwonym jabłku, zabejcowanym masłem, obsypanym majerankiem i wypieczonym na rumiano w piekarniku. Nawet mojego ulubionego bakłażana przerabiam na słodko do mięs duszonych.

Kroje go w grubą kostkę, podsmażam z czosnkiem, miodem, octem ryżowym i sosem sojowym, aż stanie się miękki i złoty.

Następnie mieszam go z siekaną kolendrą.

Dzięki takiej słodyczy mięso nabiera lekkości. I tylko czeskiej szkoły kładzenia na drobiu brzoskwiń i ananasa nie lubię. Jak już polecam ananasa, to duszonego z czerwoną papryką i suszonym pomidorem. A brzoskwinie jedynie smażone na maśle z chili, czosnkiem i skórką pomarańczy.

W tym roku do pieczonych mięs podaje wstążki warzyw korzennych z orzechami. Taka słodka ta mięsna jesień.

salatka warzywa korzeniowe

Sałatka z ciepłych warzyw korzennych na słodko

4 porcje k

Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni. Wykładamy blachę papierem do pieczenia. Na mandolinie lub obieraczce tniemy milimetrowe długie wstążki z warzyw i cienkie plastry z batata i selera. Mieszamy je w misce z cukrem, anyżem, kolendrą, gorczycą i olejem słonecznikowym. Wykładamy wszystko płasko na blachę wraz z orzechami i gałązkami tymianku. Wstawiamy do pieczenia na około 25 minut. Warzywa mają lekko chrupać, a boki powinny się lekko zrumienić. Przerzucamy gorące do szerokiej miski. Dodajemy olej orzechowy, wkruszamy listki z podpieczonego tymianku, doprawiamy miodem i grubą solą morską. Delikatnie mieszamy, dodajemy drobno siekaną natkę lub świeży estragon, posypujemy pokruszoną bryndzą.

Cieszymy się wybitnym dodatkiem do pieczonych mięs!

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: