Polski melon - KUKBUK

Polski melon

Od pewnego czasu półki warzywniaków uginają się pod ciężarem skrzynek z ogórkami gruntowymi.

Zdjęcie: pixabay.com

Archiwum blogów

Archiwum blogów


syrop ogorkowy kukbuk

– Z czego jest ten koktajl? – spytała mnie pani przy barze.

– Z ogórka krajowego.

– Ogórki to można kisić, a nie robić z nich drinki. Nie ma pan owoców?

– Jeszcze nie mam owoców, ale kto właściwie powiedział, że ogórek nie jest owocem?

– Ogórek jest warzywem, owoce są słodkie.

– Aronia,  głóg, tarnina, rokitnik, pigwa – słodkie nie są. Marchewka jest – choć uważa się ją za warzywo. Chce pani napić się orzeźwiającego koktajlu z ogórkiem? Jeśli nie będzie pani smakował, wymienię na inny.

 

Pani się zgodziła, wymieniać nie musiałem, natomiast przyjąłem kolejne zamówienia na powtórki oraz podziękowanie za poszerzenie horyzontów. Dziś w moim barze przetwory robione z myślą o drinkach z ogórkiem bywają prawie tak popularne jak te z truskawek czy malin.


Dlaczego właściwie ogórek tak dobrze sprawdza się jako składnik koktajli?


Myślę, że gdy odpowiednio się go przetworzy, łapie nutę kojarzącą się z melonem. Nie ma w tym zresztą nic nadzwyczajnego – ogórek jest bliskim krewnym melona. Mamy więc najwcześniejsze polskie warzywo, które nadaje się do robienia koktajli bardziej niż wiele owoców. Kluczowe jest odpowiednie przetwórstwo.

 

Jak właściwie przetworzyć ogórek? Przede wszystkim nie dopuścić, by złapał zbyt wysoką temperaturę. Sprawia ona, że ogórek nabiera nieprzyjemnego posmaku. W zapachu jest drażniąco ostry, a jego smak przywodzi na myśl zupę ogórkową jedzoną w kantynie postkomunistycznego pensjonatu nad morzem. Poza tym ogórek potrzebuje, by go zrównoważyć kwasowością i słodyczą. Jak to zrobić?

 

– Julian

Zdjęcie: pixabay.com

syrop ogorkowy kukbuk
syrop ogorkowy kukbuk

Syrop ogórkowy

1 duża butelka a

Zagotowujemy wodę z cukrem. Odstawiamy do ostygnięcia. Ogórki oraz sok z cytryny umieszczamy w mikserze i mielimy na masę. Uzyskaną substancję przecedzamy przez sito, a następnie filtrujemy przez gazę lub filtr do kawy. Sklarowany sok ogórkowo-cytrynowy łączymy z przestudzonym syropem. Mieszamy i przelewamy do butelki. Syrop ma krótki termin przydatności i powinien być przechowywany w lodówce.

Syrop ogórkowy znakomicie łączy się z wytrawnym winem musującym lub wodą i jest doskonale orzeźwiający – od wczesnej wiosny do późnego lata.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: