Policzki wieprzowe duszone w cydrze - KUKBUK

Policzki wieprzowe duszone w cydrze

W sklepie, w którym zazwyczaj kupuję mięso, pracuje sympatyczny starszy pan w typie Roberta de Niro w komedii „Poznaj mojego tatę”.

na podstawie „Joues de porc au cidre” – „Saveurs” nr 200

Archiwum blogów

Archiwum blogów


policzki_wieprzowe_ kukbuk

Mój francuski wciąż pozostawia wiele do życzenia, więc czasem porozumiewamy się bez słów. Tak było i tym razem. Ja mówię: „Poproszę joues de porc”, sprzedawca klepie się po policzkach, ustalamy wagę zamówienia tudzież liczbę sztuk i gotowe. Podobnie przerabialiśmy żeberka, wątróbkę i kilka innych gatunków mięs. Znamy się już parę lat, więc mam nadzieję, że chodzi tu bardziej o żarty, a nie o mój słaby akcent. Zastanawiam się tylko, co wymyślić następnym razem – ozorek czy golonkę?

Mięsko policzków jest bardzo delikatne i smaczne, nie ma niemiłego posmaku. Kolejny plus – jest to danie jednogarnkowe. Nie musimy się martwić o dodatki, może oprócz szklaneczki dobrego francuskiego cydru.

policzki wieprzowe kukbuk
policzki_wieprzowe kukbuk

Policzki wieprzowe duszone w cydrze

4 porcje d

Warzywa obieramy i płuczemy. Ziemniaki i rzepę kroimy w kostkę, a marchew w grubsze talarki (około 0,5-centymetrowej grubości). Cebulę siekamy. Mięso płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy papierowym ręcznikiem. Rozgrzewamy oliwę i masło w 2,5-litrowym lub większym garnku. Mięso smażymy na złoty kolor z każdej strony, a następnie przekładamy na talerz. Na tym samym tłuszczu smażymy cebulę wraz z 2 szczyptami cukru (około 5 minut). Z powrotem wrzucamy mięso i zalewamy cydrem. Dodajemy ziemniaki, marchew, bouquet garni i miód. Lekko przyprawiamy i przykrywamy. Gotujemy na małym ogniu 1,5 godziny. Następnie dodajemy rzepę i gotujemy kolejne 30 minut. Po tym czasie, kiedy wszystkie składniki są już miękkie, wyjmujemy je i przekładamy do miski. Zwiększamy ogień i gotujemy bez przykrycia, aż płyn się zredukuje – mniej więcej o połowę – i będzie przypominał syrop. Wrzucamy z powrotem wszystkie składniki, podgrzewamy. Jeśli potrzeba, doprawiamy do smaku. Podajemy na gorąco z dobrym, łagodnym cydrem.

 

Przepis na podstawie „Joues de porc au cidre” – „Saveurs” nr 200.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: