Piwo rabarbarowo - imbirowe - KUKBUK

Piwo rabarbarowo – imbirowe

Dobra baza do wariacji na temat barmańskiego szlagieru o wdzięcznej nazwie Moscow Mule.

Zdjęcia: Janusz Lemiasz

Archiwum blogów

Archiwum blogów


piwo rabarbarowe kukbuk

Zbliża się długi weekend majowy i pewnie wielu z was zastanawia się, gdzie wyjechać na zasłużony wypoczynek. Nie powiem wam, gdzie się najlepiej odpoczywa w maju, bo nie pamiętam, kiedy ostatnio w tym miesiącu miałem wolne. Jestem tym, który pracuje, by inni nie musieli. Taki z tego pożytek, że wspólnie z moim kolegą po fachu, szefem BarStudio Januszem Lemiaszem (kolejną osobą, która nie rozumie słowa „wakacje”), opracowaliśmy recepturę piwa rabarbarowo-imbirowego. Jeśli zdecydujecie się nastawić je dziś, osiągnie dojrzałość w czasie majowych wakacji. W tradycji barmańskiej domowe piwo owocowe jest bardzo często podstawą koktajli.

 

– Julian Karewicz

Barman i kucharz w jednej osobie – drinki gotuje w garnkach, a do dań dolewa procenty. Charyzmatyczny szef baru restauracji Solec 44 oraz grillmaster w firmie Weber Grills.

piwo rabarbarowe kukbuk

Piwo rabarbarowo – imbirowe

1 porcja a

Dobra baza do wariacji na temat barmańskiego szlagieru o wdzięcznej nazwie Moscow Mule.

Wszystkie składniki umieszczamy w półtoralitrowej butelce plastikowej, zostawiając 4-5 centymetrów wolnej przestrzeni. Odstawiamy na dwie doby. Po tym czasie wkładamy do lodówki.

Robimy moskiewski muł: szklankę typu long wypełniamy lodem. Wlewamy wódkę, wyciskamy sok z limonki, wyciśnięte cząstki wrzucamy do szklanki. Dopełniamy piwem rabarbarowo-imbirowym. Mieszamy delikatnie łyżką barmańską i serwujemy ze słomką. Sączymy, delektując się wypoczynkiem.

 

Przepis: Julian Karewicz

Zdjęcia: Janusz Lemiasz

© KUKBUK 2017