Piernik do picia - KUKBUK

Piernik do picia

Moje ulubione świąteczne śniadanie to pozostałe po wigilijnej wieczerzy resztki babcinej zupy grzybowej z lanymi kluseczkami.
Archiwum blogów

Archiwum blogów


koktajl piernikowy kukbuk

Co roku toczymy z siostrami walkę o tych kilka łyżek ukochanego przysmaku. Lubię też zjeść odsmażone pierogi z grzybami, dorzucam na talerz nieco kapusty z grochem, zimnego karpia w migdałach albo zjadam pasztet z sosem tatarskim.

Tak, jest kalorycznie i ciężko, ale dzieje się tak tylko raz w roku, więc wybaczam sobie te grzechy.

 

Z kolei przed świętami największą ochotę mam na potrawy z dodatkiem przypraw korzennych i cytrusów. Do owsianki dosypuję cynamon, smażę pain perdu (tosty francuskie) z dodatkiem skórki cytrynowej i soku pomarańczowego, przyrządzam koktajle z przyprawą do pierników.

Koktajl, który niegdyś namiętnie piłam na śniadanie, składał się wyłącznie z dwóch składników, banana i mleka, miksowanych na puszystą masę. Potem, śladem Nigelli Lawson, dodawałam do niego łyżkę kawy rozpuszczalnej (może nie brzmi kusząco, ale smakuje świetnie). Dzisiaj wzbogacam go o łyżeczkę zarodków pszennych i migdałów. Świąteczna wersja koktajlu bananowego pachnie pierniczkami, bo dodaję do niego szczyptę przyprawy korzennej.

koktajl piernikowy kukbuk
koktajl piernikowy kukbuk

Koktajl bananowo-piernikowy

1 porcja j

Wszystkie składniki koktajlu – z wyjątkiem migdałów – miksujemy na gładką masę. Przelewamy płyn do szklanek, posypujemy uprażonymi migdałami. Jeśli koktajl jest za mało słodki, można go dosłodzić miodem.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: