Piekarnik przejmuje kontrolę - KUKBUK

Piekarnik przejmuje kontrolę

Nowy piekarnik Bosch zaskoczył nas samodzielnością. To już nie pomocnik, lecz prawdziwy, godny zaufania kucharz.
Archiwum blogów

Archiwum blogów


jagniecina ziemniaki kukbuk

Wkładasz do piekarnika i samo się robi – radzą zaprzyjaźnieni z nami szefowie kuchni. Wszyscy, którzy tak jak my nie raz poparzyli sobie palce, kontrolując przygotowywane w piekarniku mięso, przegapili kluczową scenę filmu, płacząc przy zwęglonych muffinkach, wiedzą jednak, że obsługa piekarnika wymaga uwagi.  

 

Nie dajemy wszakże za wygraną i dlatego gdy w naszej redakcyjnej kuchni pojawił się nowoczesny Bosch HBG635HS1, liczyliśmy, że spełni wreszcie nasze marzenia o idealnym, samodzielnym piekarniku. Postanowiliśmy poddać go najcięższej próbie: sprawdzić, jak poradzi sobie z kotlecikami jagnięcymi.

 

Podczas gdy my kroiliśmy warzywa i smażyliśmy pokrojone mięso, on rozgrzewał się przed walką. W końcu przygotowana blacha wylądowała w piekarniku, wybraliśmy jeden z dziesięciu automatycznych programów i pozwoliliśmy mu działać. Wróciliśmy do pracy przy komputerze. W tym czasie Bosch czuwał nad jagnięciną: kontrolował poziom wilgoci, w trzech miejscach mierzył temperaturę oraz absorbował tłuszcz poprzez specjalne powłoki na ścianach. Dzięki termoobiegowi 4D jagnięcina była równomiernie wypieczona, a funkcja pary zapewniła comberkom chrupkość i soczysty smak.

Piekarnik poradził sobie sam, bez naszej kontroli i kuchennych dyżurów. Kiedy uznał, że mięso jest gotowe, po prostu się wyłączył!

Piękny zapach gotowej potrawy zwabił do kuchni całą redakcję. Zasiedliśmy do wspólnego stołu i zabraliśmy się do jedzenia jagnięciny, która wyszła niezwykle delikatna, aromatyczna i soczysta. Największe wrażenie zrobił na nas jednak piekarnik – takiego niezależnego i łatwego w obsłudze pomocnika szukaliśmy!

jagniecina ziemniaki kukbuk
jagniecina ziemniaki kukbuk

Pieczona jagnięcina z ziemniakami, cytryną i rozmarynem

4-6 porcji g

Ziemniaki kroimy na pół. Szalotki obieramy. Całą główkę czosnku przekrawamy na pół. Cytryny dzielimy na ćwiartki. Tak przygotowane składniki wkładamy do brytfanki. Posypujemy je rozmarynem i polewamy tłuszczem, po czym pieczemy w temperaturze 220 stopni przez pół godziny. W tym czasie kroimy comber na mniejsze części i obsmażamy je na patelni. Po pół godzinie dokładamy je wraz z tłuszczem z patelni do brytfanki z warzywami i podpiekamy jeszcze około dziesięciu minut. Przed podaniem doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Przepis i zdjęcia: Bosch

 

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: