Panna cotta na procentach - KUKBUK

Panna cotta na procentach

Klasyczny włoski deser, ale aromatyzowany wędzoną herbatą lapsang souchong i z dodatkiem szkockiej whisky.
Archiwum blogów

Archiwum blogów


panna cotta kukbuk

PrŁ¯honice. Zima w Czechach jest jeszcze bardziej wiosenna niż w Polsce. Jestem uczestnikiem akademii grillowania i przechadzam się w krótkim rękawie. Inni uczestnicy warsztatów są nieco zziębnięci i mają na sobie kurtki, wychodzi na to, że krajowa zima mnie zahartowała.

 

Podczas tego sympatycznego spędu entuzjastów potraw z rusztu, otumaniony dymem z drewna, wprawiony w błogostan, w jednej chwili zostaję postawiony do pionu przez pociesznego czeskiego szefa kuchni. Rzuca mi wyzwanie – mam w ciągu dwóch godzin przygotować kolację dla jedenastu uczestników. Nie mam pojęcia, z czego ją zrobię ani jak się porozumiem, skoro Czesi na prośbę o podanie ścierki wręczają mi szpatułkę z sylikonowym zakończeniem, a gdy szukam miski, zostaję pouczony, że kibel leży na ociekaczu…

 

W końcu udaje mi się sporządzić listę składników, w ich tłumaczeniu na czeski pomaga mi Google Translator. Kolacja zostaje podana o czasie i, zgodnie z opinią biesiadników, jest udana, ale nie tym chciałem się pochwalić. Podniebienia uczestników podbił deser z pogranicza koktajlu i potrawy. Pełen kontrastów, choć ostatecznie zbalansowany. Tematem wieczoru był „italský grill”. Na ruszcie ustawiłem miskę tłustej śmietany, a do rozżarzonego brykietu dorzuciłem wióry dębiny, która dodała jej dymnej nuty. Z podwędzonej śmietany powstała wariacja na temat panna cotty – i tym przepisem pragnę się podzielić. Mam świadomość, że wędzenie nie jest w zasięgu wielu osób, ale i na to znalazłem radę.

– Julian

panna cotta kukbuk
panna cotta kukbuk

Panna cotta na procentach

3 porcje n

Śmietanę z dodatkiem cukru, herbaty oraz przepołowionej wzdłuż laski wanilii gotujemy na wolnym ogniu przez 10 minut. Przecedzamy przez sito, dodajemy żelatynę i whisky i dokładnie mieszamy. Przelewamy do sylikonowych form, które wkładamy do lodówki. Po upływie około 45 minut wyjmujemy stężały deser i odwróciwszy formę do góry nogami, delikatnie wysuwamy go na środek talerza deserowego. Gdyby panna cotta nie chciała wyjść z formy, wystarczy zanurzyć ją na 10 sekund w gorącej wodzie.

Deser podajemy z konfiturą z jasnych owoców, na przykład agrestu lub brzoskwini.

Przepis i zdjęcia: Julian Karewicz

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: