Owsianka na opak - KUKBUK

Owsianka na opak

Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi, mówi stare chińskie przysłowie.
Archiwum blogów

Archiwum blogów


placki owsiane kukbuk

Świadoma znaczenia tego pierwszego i najważniejszego posiłku w ciągu dnia postanowiłam dzielić się z wami przepisami na fajne śniadania.

 

Na blogu śniadANIA będą się pojawiać receptury na posiłki, które możemy skubać w rozkosznie leniwe weekendowe poranki, ale i na takie, które można przyrządzić w środku pracowitego tygodnia. Jedne przepisy będą łatwe, lekkie i przyjemne, inne odrobinę bardziej pracochłonne. Znajdziecie tu coś na słodko i na słono, a także dużo sezonowych składników.

Swój pierwszy artykuł o śniadaniu opublikowany w „KUKBUK-u” poświęciłam owsiance. Wydawało mi się naturalne, że powinnam zacząć od tego posiłku – magazyn wychodził w grudniu, w zimnym i męczącym dla organizmu czasie, a moim sposobem na walkę z chłodem jest talerz gorącej owsianki.

Rozgrzewam się nią niemal co dzień, urozmaicając ją sobie różnymi dodatkami. Dzisiaj, prezentując pierwszy przepis na blogu śniadANIA, chcę nawiązać do ubiegłorocznego debiutu na łamach „KUKBUK-a”. Bo też będzie owsianka, ale w nie do końca oczywistej formie. Nie znajdziecie tu talerza parującej papki, którą tak uwielbiam, a… owsiankowe placuszki.

 

Przygotujcie się odpowiednio: gdy będziecie jutro gotować owsiankę, zróbcie jej więcej niż zwykle. Zjedzcie swoją codzienną porcję, a resztę schowajcie do lodówki. Następnego dnia posłuży za bazę do pysznych zdrowych placuszków owsiankowych z suszonymi śliwkami.

placki owsiane kukbuk
placki owsiane kukbuk

Cynamonowe placuszki owsiane z suszonymi śliwkami i miodem

2-4 porcje j

W misce mieszamy mleko i zimną owsiankę. Lekko rozbijamy widelcem jajko i dodajemy do mleka z owsianką.

W drugim naczyniu łączymy suche składniki oraz suszone śliwki i orzechy. Następnie wsypujemy je do owsianki i mieszamy, aż składniki się połączą.

Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i smażymy na nim niewielkie placuszki, 2-3 minuty z każdej strony.

Usmażone placuszki układamy jeden na drugim, polewamy miodem, posypujemy uprażonymi płatkami migdałowymi i natychmiast podajemy.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: