Old Fashioned na bratkach - KUKBUK

Old Fashioned na bratkach

Bratki mają nieco metaliczny posmak, który najlepiej zrównoważyć białym rumem.
Archiwum blogów

Archiwum blogów


bratki old fashioned kukbuk

Gdy byłem całkiem mały, zdarzało mi się zanurkować w bujny ogród przy moim rodzinnym domu. Plądrowałem wówczas grządki, z krzaków zrywałem owoce, rwałem kwiaty, a z ziemi wykopywałem dżdżownice. Z tych zbiorów gotowałem zupy. Przyłapany przez babcię Krysię na stawianiu pierwszych kroków w kuchni, słyszałem: „Głupi jak but, albo zakochany”.

 

Do dziś niewiele się zmieniło, poza tym, że zdarza mi się coraz częściej komponować jadalne przepisy. Niezmienne pozostało nawet to, że znaczna część mojej rodziny sądzi, że zajmuję się kulinariami, bo nie należę do najmądrzejszych.

 

To już drugi z rzędu wpis, w którym proponuję do koktajlu kwiaty – i po raz kolejny nie zrywałem ich sam. Nie tylko zakochanie jest kluczem do zrozumienia moich wyborów.

 

Jak przytomnie zauważył ostatnio Tomasz Sienicki na swoim blogu Kulinarny Splin, sezonowość nie wynika z faktu, że dany produkt pojawia się na bazarze.


Sezonowość i lokalność są dyktowane rytmem natury. Od prawie miesiąca można dostać na bazarze truskawki i zjeść je w restauracji, a przecież czas na polskie truskawki z gruntu, bo nie ze szklarni, dopiero nadchodzi.


Natomiast niemal od pierwszych dni przednówka kwitną bratki. Ich kwiaty mają szczególny, lekko metaliczny posmak. Żeby się nim delektować, trzeba go zaaranżować w możliwie neutralnym koktajlu. Proponuję old fashioned na białym rumie z syropem z bratków.

– Julian Karewicz

Barman i kucharz w jednej osobie – drinki gotuje w garnkach, a do dań dolewa procenty. Charyzmatyczny szef baru restauracji Solec 44 oraz grillmaster w firmie Weber Grills.

Zdjęcia: Luiza Trisno

bratki kukbuk

Old Fashioned na bratkach

1 porcja a

Robimy syrop. Cukier i wodę gotujemy w rondlu do momentu rozpuszczenia się cukru. Zdejmujemy syrop z ognia i zostawiamy do przestygnięcia. Bratki wkładamy do wysterylizowanego słoja. Gdy syrop przestygnie i jego temperatura spadnie do 40 stopni, zalewamy nim bratki. Odstawiamy na przynajmniej pięć dni.

Chłodzimy szkło typu coupette. Do szklanicy barmańskiej wlewamy rum, syrop i wrzucamy skórki cytrusów. Wsypujemy do środka chochlę pełnych kości lodu i za pomocą łyżki barmańskiej mieszamy około 45 sekund. Przelewamy przez strainer do coupette i dekorujemy świeżym bratkiem.

Przepis: Julian Karewicz

Zdjęcia: Luiza Trisno

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: