Odkryjmy sekrety kuchmistrzowskie - KUKBUK

Odkryjmy sekrety kuchmistrzowskie

Czy wiecie, że najstarsza polska książka kucharska pochodzi z 1682 roku?

Grafika: materiały promocyjne

Archiwum blogów

Archiwum blogów


najstarsza ksiazka kucharska kukbuk

Jej autorem jest Stanisław Czerniecki, który gotował na dworze Lubomirskich w Wiśniczu. W pierwszy weekend października w Łodzi odbędzie się ósmy Street Food Festival, podczas którego będzie można nauczyć się gotować potrawy z tej niezwykłej publikacji. Oprócz warsztatów będzie można także podjeść, bo do centrum Polski zjadą się wystawcy z różnych miast, a na potrzeby festiwalu restauracje Strefy Kreatywnej Piotrkowska 217 przygotują specjalne menu. Będzie można także spróbować jedzenia z foodtrucków. Obok strefy gastronomicznej powstanie wyjątkowe miejsce dla miłośników okrągłych, dojrzewających właśnie owoców – miasteczko jabłka i cydru. Warsztaty pokazowe poprowadzą eksperci kulinarni – pan Andrzej Pawlas i Jerzy Poznański. Obaj panowie są pierwszymi w Polsce interpretatorami opisów potraw w wyżej wspomnianej książce, „Compendium ferculorum, albo zebranie potraw” pióra Stanisława Czernieckiego.

Mamy dla was konkurs, w którym do wygrania jest zarówno „Compendium ferculorum” jak i jej opracowanie, „Sekrety kuchmistrzowskie Stanisława Czernieckiego”. Książki dostaną osoby, które opowiedzą nam o najstarszym przepisie, jaki wciąż króluje w ich kuchni. Na wasze odpowiedzi czekamy do piątku do godziny 12, a zwycięzców poinformujemy o wygranej godzinę później. Nie zapomnijcie dopisać, którą książkę chcecie wygrać.

compendium ferculorum kukbuk
najstarsza ksiazka kucharska kukbuk

REGULAMIN

Tutaj znajdziecie więcej informacji na temat festiwalu. Do zobaczenia!

Grafika: materiały promocyjne

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: