Mieszaj z whisky - KUKBUK

Mieszaj z whisky

Sprawdzone i efektowne przepisy na koktajle na bazie whisky!
Archiwum blogów

Archiwum blogów


ardberg kukbuk whisky

W ostatnich dniach sierpnia w Jastrzębiej Górze, na terenie Domu Whisky, odbył się jeden z największych festiwali whisky w Polsce. Nie wiem, co sprawiło mi większą przyjemność – to, że pracowałem tam, gotując potrawy na bazie mojego ulubionego bourbona, czy to, że miałem okazję kosztować niepoliczonych ilości starzonych destylatów. Być może gdyby nie element pracy, przepadłbym bezpowrotnie. Mimo to nadal twierdzę, że w pewnych okolicznościach można pozwolić sobie na więcej, a już na pewno wtedy, gdy ma się przed sobą wielki tort z setkami wisienek.

 

Ze względu na upał trudno mi było raczyć się whisky w czystych postaciach – słońce pobudzało alkohol do działania, a brak lekkich płynów dodatkowo wzmagał pragnienie. Rzecz dość nieczęsta – spotkać się z orzeźwiającym koktajlem zbudowanym na bazie rudego trunku. A jednak, niektóre marki zatrudniły na stanowiska promocyjne ekspertów, którzy takie koktajle opracowali. Urzeczony najciekawszymi propozycjami, poprosiłem barmanów, aby podzielili się swoimi pomysłami.

 

No money, no honey
Pierwszy duet prezentował bourbon Wild Turkey. Dawid Bujar z katowickiego klubu LIFE oraz Steve Zachariasz z sopockiego Pinokia mieszali z zawrotną prędkością. Wild Turkey to jedna z najpopularniejszych amerykańskich whiskey, uważana przez wielu za wzorcową w kategorii. Pochodzi z destylarni położonej w Lawrenceburgu w stanie Kentucky. Jest wytwarzana od niemal osiemdziesięciu lat, wyłącznie z najwyższej klasy składników, według tradycyjnych metod. Koktajl „No money, no honey” Steve’a zajął trzecie miejsce w konkursie festiwalowym, a barman uprzejmie się nim dzieli.

ardberg kukbuk whisky

Po lewej: Dawid, po prawej: Steve

 

ardberg kukbuk whisky

No money, no honey

1 porcja a

W szejkerze umieszczamy wszystkie składniki i wstrząsamy nim intensywnie przez kilkanaście sekund, na razie bez dodawania lodu (to sprawi, że piana będzie bardziej obfita). Następnie dodajemy chochlę lodu i wstrząsamy ponownie, aż szejker będzie oszroniony. Przecedzamy podwójnie do szkła typu short. Sugerowany garnish to liść limonki kaffir, starta kora cynamonu i kilka sztuk mlecznych gwiazdek.

 

Przepis i zdjęcia: Julian Karewicz

BRUno od Nicole i Nikoli

Dwie uzdolnione dziewczyny, których imiona wypowiada się prawie tak samo, czyli Nicole Kot prowadząca bar w restauracji Senses i Nikola Arasimowicz, barmanka w otwierającym się niebawem na ulicy Kruczej w Warszawie barze Lazy Dog, zaprezentowały trudną do wymówienia, lecz niezwykle przyjemną do picia szkocką single malt whisky Bruichladdich z wyspy Islay. Whisky ta produkowana jest przy użyciu zabytkowych maszyn i według tradycyjnych metod (produkcją nie kierują komputery). Oto przepis na koktajl o nazwie BRUno.

kukbuk whisky ardberg koktajl

Po lewej Nikola, po prawej Nicole

kukbuk whisky ardberg koktajl

BRUno

1 porcja a

Do szklanicy barmańskiej wlewamy wszystkie składniki i dodajemy chochlę lodu. Przy użyciu łyżki barmańskiej mieszamy około 30 sekund. Następnie przecedzamy koktajl do schłodzonej (wsypujemy do niej lód, a następnie wysypujemy, gdy odda chłód) szklanki typu short. Aromatyzujemy rant szkła kawałkiem skórki z pomarańczy i wyciskamy ze skórki olejki aromatyczne tak, aby opadły na taflę drinka.

 

Przepis i zdjęcia: Julian Karewicz

Koktajl z małpą

Kolejni bohaterowie mieszali ze szkocką Monkey Shoulder, jak się wydaje nie bez powodu, gdyż małpowanie za barem to ich druga poważna umiejętność (pierwsza to robienie smacznych koktajli). Gdynianin Dawid „Faroth” Gierjatowicz z lokalu Główna Osobowa oraz Andrzej „Bandyta” Bańdo, barman w krakowskim Prozac 2.0, mieli chyba największe obłożenie podczas festiwalu. Chłopaki korzystały z wyjątkowo niezobowiązującego, a zarazem zawsze broniącego się połączenia trzech single malt (destylat jęczmienny z trzech różnych destylarni), które zostały smakowicie zrzeszone w whisky Monkey Shoulder.

kukbuk whisky ardberg koktajl

Po lewej: Faroth, po prawej: Bandyta

kukbuk whisky ardberg koktajl

Koktajl z małpą

1 porcja a

Wszystkie składniki wlewamy do szklanicy barmańskiej i zasypujemy chochlą lodu. Za pomocą łyżki barmańskiej mieszamy około 30 sekund, następnie przelewamy drink do schłodzonego szkła typu short, z dużą kością lodu. Aromatyzujemy skórką pomarańczy rant szkła oraz taflę koktajlu. „Faroth” sugeruje pić koktajl w kompozycji Ape Fashioned.

 

Przepis i zdjęcia: Julian Karewicz

Nie tylko dla jeleni

Reprezentanci krakowskiej szkoły barmańskiej, Szymon Cieśla z Mercy Brown i Andrzej Oryński, mieszali z Glenfiddich. W języku gaelickim nazwa ta oznacza dolinę jeleni, stąd w jej logotypie właśnie to zwierzę. To jedna z najpopularniejszych whisky single malt na świecie. Swoją silną pozycję zawdzięcza wytrwałości Williama Granta i wielu pokoleń jego rodziny, która od 1887 roku prowadzi destylarnię w małym szkockim miasteczku regionu Speyside. Oto wariacja na temat klasyka French 75.

kukbuk whisky ardberg koktajl

Po lewej: Andrzej, po prawej: Szymon

kukbuk whisky ardberg koktajl

Nie tylko dla jeleni

1 porcja a

Składniki, z wyjątkiem wina musującego, wlewamy do szejkera i wstrząsamy nim energicznie, aż substancja się schłodzi. Następnie przecedzamy podwójnie (używając strainera i sitka barmańskiego) do szkła typu flute lub coupette i dopełniamy schłodzonym winem Cava.

 

Przepis i zdjęcia: Julian Karewicz

 

Węgiel na deser

Nie ukrywam, że na deser zostawiłem mój ulubiony koktajl festiwalu (zdecydowanie niedeserowy), zrobiony przez Kubę Śronkowskiego oraz Marcina Kwiatka, pracujących w poznańskim Whisky Bar 88. Panowie są ambasadorami Ardbega – szkockiej typu single malt rodem z Islay, określanej jako najbardziej torfowa spośród wszystkich szkockich whisky. Ardbeg jest pełen zwęglonego drewna, ogniskowego dymu oraz morskiego powietrza. Kompozycja była wariacją na temat Bloody Mary. Muszę przyznać, że jako fan dymności oraz warzywności trochę śnię o tym drinku Ultimate Bloody Mary.

kukbuk whisky ardberg koktajl

Po lewej: Kuba, po prawej: Marcin

koktajl whisky kukbuk

Węgiel na deser

1 porcja a

Łączymy wszystkie składniki miksu pomidorowego w słoju i dajemy się im przegryźć, pozostawiając w lodówce przez noc. Następnie za pomocą blendera miksujemy je na gładką masę. Do szkła typu short, na kości lodu wlewamy Ardbeg i miks pomidorowy. Mieszamy i serwujemy z gałązką selera naciowego.

 

Przepis i zdjęcia: Julian Karewicz

-Julian

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: