Kwiaty czarnego bzu w cieście - KUKBUK

Kwiaty czarnego bzu w cieście

Chciałaby zobaczyć wyraz twarzy mężczyzny, gdy po powrocie z pracy znajduje kartkę: „Kochanie, sałatkę z pelargonii masz w lodówce, pod talerzykiem racuszki z bzu, a w dzbanku kompot z mniszka. Poszłam do Jadwigi oglądać nową pralkę. Całuję, Twoja A.”.
Archiwum blogów

Archiwum blogów


czarny bez w ciescie kukbuk

Wyobrażam sobie, jak wnikliwie przepytuje kwiaciarkę z każdego otrzymanego okolicznościowego kwiatka, czy aby na pewno nie jest jadalny. Parapet zapełnia mi się trującymi konwaliami, hiacyntem, hortensją, fiołkami alpejskimi i oleandrem do trucia szczurów. Żegnajcie bukieciki stokrotek, nagietka i nasturcji. Na całe szczęście rodzinne kuchnia kwiatowa trwa krótko i sezonowo.

Wszystko zaczyna się akacją i bzem (pomijam etap liści pokrzyw, mniszka i babki lancetowatej), przechodzi przez mlecza, kwiat cukinii i groszku i zatrzymuje na nagietku, nasturcji, stokrotkach, bratkach i ogóreczniku. Pelargonię też można zjeść, a jak sugeruje „Polski zielnik kulinarny” Podgórskich można się w niej doszukać nawet smaku mięty, gałki, melisy czy jabłka. Ku mojemu zdziwieniu bohater moich perfum i babcine lekarstwo na zapalenie ucha (wkładaliśmy w ucho liść), czyli geranium – również jest jadalną pelargonią.


Zatem uwaga, Jeśli ktokolwiek chce korzystać z bogactwa niektórych kwiatów, to biegiem! Właśnie trwa sezon na dziki biały bez, akację i żółty mniszek. Jemy!


 

Mężczyzna może się jednak czuć bezpiecznie, bo nikt kwiatami nie planuje się najadać. Na hotelowe bankiety regularnie przyjeżdżają tacki kwiatów jadalnych z niemieckiej giełdy, ale w ilościach symbolicznych. Ja natomiast próbuje jedną panią namówić przez telefon, by u swej sąsiadki wycięła dla mnie bukiet rzodkiewkowej w smaku nasturcji do sałatki ze szpinaku i bryndzy. Pan Ziółko ma malutkie bratki, których używam do deserów i sałatek. Był kiedyś taki pan w słomianym kapeluszu z koszykiem, co z podwarszawskiego ogródka pociągiem przywoził pudełeczka pełne kwiatów. Zawsze dzwonił najpierw i mówił co mu kwitnie i z czym można to zjeść. Wiedzieliście, że suszone płatki nagietka mogą udawać szafran, a wyciskanym sokiem można barwić masło? Nasz łąkowy mniszek jest sadzony w Ameryce Południowej i słusznie, bo z jego rozwiniętych kwiatów, cukru i skórki cytryny powstaje doskonały syrop. Octy „kwiatowe” możemy sobie zrobić sami – zalewając białym, lekkim octem chabry, nagietki czy ogórecznik. Chyba wszyscy w dzieciństwie wysysali kwiaty koniczyny i podjadali akację?

Nalewka i sok z kwiatów czarnego bzu są genialne smakowo i niezwykle aromatyczne. W restauracji mieszamy je z białym winem, limonką, wodą gazowaną i listkami werbeny na aperitif i letnie odświeżenie. Nutę takiego bzu wpuszczam czasem w białe kremy. Kocham w szparagowym (wiem, gadałam).

czarny bez w ciescie kukbuk

Kwiaty czarnego bzu w cieście przełamane rabarbarem z truskawkami

2-3 porcje j

Żółtka oddzielamy od białek. Mieszamy z piwem, mąką, cukrem, skórką i ukręcamy na gęste ciasto. Doprawiamy solą i gałką. Odstawiamy na pół godzin. Bardzo delikatnie płuczemy kwiaty i osuszamy je na papierowym ręczniku. Zawsze zrywamy kwiaty z dala od ulicy i szukamy tych bez mszyc. Ostrożnie z myciem, by nie stracić kwiatów. W rondelku roztapiamy na gęsty syrop cukier w wodzie z laska wanilii. Dodajemy w trakcie suchą żelatynę (bez rozpuszczania) i obrany z włókien, pokrojony na małe kawałki rabarbar. Dusimy, mieszając co jakiś czas do momentu, gdy rabarbar zaczyna się lekko rozpadać. Zdejmujemy z ognia, chwilę studzimy i dodajemy pokrojone w duże kawałki truskawki (małe truskawki na pół). Garnek wstawiam w lód, aby całość szybciej zastygła. Doprawiamy cynamonem lub estragonem.

Białka ubijamy na sztywną pianę, delikatnie łączymy z ciastem. Rozgrzewamy solidną porcję oleju, zamaczamy kiście kwiatów w cieście i smażymy na niezbyt dużym ogniu. W trakcie smażenia przewracamy na druga stronę. Odcinam nożyczkami niepotrzebne gałązki. Wyławiamy na papier i gorące podajemy z rabarbarem, cukrem pudrem i cynamonem.

Macie na to tylko tydzień! Tak samo można z akacją i nasturcją. A kwiaty cukinii może jeszcze zdążymy samodzielnie omówić.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: