Kwiaty cukinii z farszem z bryndzy, mięty, czosnku i skórki z pomarańczy - KUKBUK

Kwiaty cukinii z farszem z bryndzy, mięty, czosnku i skórki z pomarańczy

Wracam z kwiatami. Podglądam ogrodnicze przemiany. Zamiast wielkich jak autobus kabaczków i twardych niczym taboret dyni na grządkach wzrastają cukinie, melony i arbuzy. Śledzenie rosnącej cukinii jest ogromną przyjemnością, szczególnie dla dzieci, które niecierpliwie czekają na plon.
Archiwum blogów

Archiwum blogów


kwiaty cukinii faszerowane kukbuk

Dajcie wolne pelargoniom i szybciutko posadźcie w doniczce cukinie. Choćby w fikuśne cętki czy paski! To bardzo proste – w ziemi robimy palcem dołek, wrzucamy dwa, trzy ziarenka i zaczynamy obserwacje, nie zapominając o regularnym podlewaniu i ekspozycji w pełnym słońcu. Zaręczam wam, że po zebraniu pierwszego cukiniowego plonu będziecie o krok od mistrzostwa obróbki tego warzywa i przejęcia mojego bloga w KUKBUK-u.

Cukinię należy zrywać jak najczęściej i torować drogę następnym okazom. Nastawiamy się na młode, jędrne owoce i kwiaty. Te ostatnie właśnie robią w świecie zawrotną karierę kulinarną, a u nas jeszcze nie do końca (przyznaję, kupienie ich na bazarze jest praktycznie niewykonalne).

 

Niezależnie czy są płci męskiej (to te bezpośrednio wyrastające z łodygi), czy żeńskiej (zaczynają się cukinią), mają być świeże, jędrne, dokładnie umyte i pozbawione pręcika ze środka.

 

Dziś zerwane, dziś zjedzone i koniecznie trzymane w lodówce. Warto pamiętać, że lodówka wysusza, dlatego proponuję włożyć je do zawiązanej i lekko napowietrzonej torby. Niezależnie czy będziemy je faszerować, piec czy dodawać do makaronu, cały czas będą trzymać klasę – swój piękny kolor i delikatność. Nie lubią zbyt długiej obróbki cieplnej, potrzebują trochę zdecydowanego smaku w dodatkach: ziół, czosnku, ostrzejszego sera, anchois, wędzonej ryby, siekanej szynki parmeńskiej. Farsz powinien być zwarty i gęsty, nałożony w takiej ilości, aby zatrzymał się w kielichu i nie porozrywał brzegów kwiatka. Puste lub nafaszerowane kwiaty zanurzamy w cieście, zawijając lekko czubek i trzymając palcami, wkładamy do głębokiego oleju. Najlepsza będzie frytkownica ze świeżym, gorącym olejem. Pięknie rumiane, złote kwiaty po trzech, czterech minutach wyławiamy na papier i już! Można spróbować zrobić farsz z ryżu do risotto lub drobnej kaszy i poddusić (bez ciasta) przez 20 minut na siekanych pomidorach z czosnkiem, bazylią, na koniec posypując parmezanem. Piekłam też kisz z ułożonymi dookoła całymi kwiatami, kostkami fety, malinami i orzechami włoskimi zalanymi jajeczną masą z oregano. Polecam poranny omlet z dodatkiem kwiatów, cienkich plastrów szynki parmeńskiej lub garści kurek. Świeża pasta wyłowiona dopiero co z garnka, zmieszana z łyżką masła, skórką z pomarańczy, kawałkami kwiatów, maleńkimi kaparami i płatkami parmezanu jest co najmniej boska.

Moje pierwsze, tegoroczne kwiaty przez deszcze były jak piaskownica. Sumiennie moczyłam je w zimnej wodzie, wygrzebywałam ziarenka i suszyłam na papierze, pracując najdelikatniej chyba w swojej karierze. A potem, w trakcie smażenia wypłynął mi z nich farsz i… dalej zgrzytało.

kwiaty cukinii faszerowane kukbuk
kwiaty cukinii faszerowane kukbuk

Kwiaty cukinii z farszem z bryndzy, mięty, czosnku i skórki z pomarańczy

ok. 5 porcji j

Najpierw przygotowujmy gęsty farsz, który następnie wkładamy do środka kwiatka. Nie wiem jakiego typu bryndzę dostaniecie na rynku, ale może to być też świeży ser kozi, albo ricotta. Każdy z nich ma inną konsystencję i wymaga regulowania proporcji. Farsz nie może być wodnisty, bo wypłynie w trakcie smażenia, nakładać możemy go np. z tuby z dużym otworem lub łyżeczką. Lekkim ruchem zakręcamy i zamykamy kwiat. Wyrabiamy ciasto z mąki, żółtka, wody i soli na końcu dodając ukręcone na pianę białko. Rozgrzewamy olej w głębokim wysokim rondlu. Zanurzamy cukinię w cieście, skręcając końcówkę. Smażymy w  gorącym oleju krótko, bo ze trzy minuty. I podajemy z grubą solą morską i pieprzem, na listkach rukoli z kroplą balsamico, na siekanych pomidorach, jako dodatek do kremu z cukinii, albo innowacyjnie – na zblanszowanej młodej cukinii zmiksowanej z łyżką śmietany, oliwy, listkami mięty i chlupnięciem białego octu winnego. Idźcie sadzić.

kwiaty cukinii faszerowane kukbuk
© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: