Która musztarda jest najlepsza? - KUKBUK

Która musztarda jest najlepsza?

Przetestowaliśmy musztardy, które można kupić w sklepach i już wiemy, która jest najsmaczniejsza.

tekst: Daria Pawlewska
zdjęcia: dinnershow studio
stylizacja: Małgorzata Białobrzycka

Archiwum blogów

Archiwum blogów


musztarda najlepsza kukbuk

Oprócz ziaren gorczycy (białej, czarnej i sarepskiej) w musztardzie znajdziemy ocet (winny, spirytusowy, jabłkowy), sól, cukier, przyprawy i ewentualne dodatki, takie jak chrzan czy miód. Kurkumina nie tylko nada jej ładny żółty kolor, lecz także będzie przeciwdziałać zmianom nowotworowym i stanie do walki z czasem, chroniąc skórę przed starzeniem. Nic tylko jeść musztardę każdego dnia. Do testów wybraliśmy musztardy z możliwie najlepszym składem. Jak wypadły?

 

Faworytem jest pyszna i niebanalna musztarda z chili i imbirem marki Towary Niezwykłe. Produkowana ręcznie, na zimno i tradycyjnymi metodami, ma wyrazisty, ostry smak. Oryginalne dodatki w postaci imbiru i chili przyjemnie współpracują z kubkami smakowymi. To pikantna musztarda z nowatorskim podejściem.

 

Musztarda ostra Primaeco faktycznie rozpala gardło i układ oddechowy. Przy tym smakuje… dużo lepiej, niż wygląda. Spróbujcie wypatrzeć na sklepowej półce ten siermiężny słoiczek, trochę jak z czasów towarzysza Gierka, bo poza świetnym smakiem do spróbowania zachęca jej ekologiczny skład oraz informacja, że produkt jest wolny od GMO.

 

Z kolei Musztarda ostra w wykonaniu Krakowskiego Kredensu prezentuje się niczym z żurnala (brawo za konsekwentną i przemyślaną identyfikację wizualną całej marki), ale smakuje trochę mniej modelowo. Przyprawie brakuje mocniejszego uderzenia (jak by wskazywała nazwa), choć na pewno użytkowników ucieszą naturalne składniki.

 

Musztarda francuska marki Kamis i Musztarda Starofrancuska Dijon firmy Maille sprawiły mi pewien kłopot w ocenie. W obu znajdziemy apetycznie chrupiące ziarna gorczycy i docenimy ich naprawdę dobry smak. Trudno jednak zaakceptować stosowanie w tych produktach cichych „pomocników”. W przypadku musztardy marki Kamis to zagęstniki – guma guar i ksantanowa, a w musztardzie firmy Maille popularna wśród kulturystów dekstroza (cukier prosty) oraz kwas mlekowy, czyli konserwant E270. Jednak tej informacji nie przeczytamy już na etykiecie, bo kwas mlekowy został opisany jako regulator kwasowości bez dalszego zagłębiania się w szczegóły.

 

Musztarda Od Dziadka Czesia rodzinnej firmy Krokus POiW swą nazwą zdobyła moją sympatię, choć wewnętrzny głos ostrzegał mnie, że trochę daję się złapać na niby-domowe specjały. Co druga półka w sklepie woła przecież do nas: kup konfitury od cioci Stasi, pierogi od babci Lusi itd. Czy dziadek Czesio naprawdę istnieje? Czy to raczej właściciel firmy pan Czesław Caryk użyczył swego imienia musztardzie o łagodnym, nieco octowym smaku? Produkt nie zawiera sztucznych dodatków, ale raczej nie oszalejemy z zachwytu na jego punkcie.

 

Musztarda Dijon marki Develey ma przyjemną aksamitną konsystencję i dość zrównoważony, nieco gorzkawy smak. Niestety znajdziemy w niej substancję konserwującą – dwusiarczan potasu (E224), i regulator kwasowości – kwas cytrynowy.

EDIT: Dodatki zostały wycofane ze składu musztardy. Producentowi gratulujemy decyzji!

 

Dobra musztarda potrafi nieźle zakręcić smakiem. Do tego stopnia, że jej wielbiciele w stanie Wisconsin w USA stworzyli nawet Muzeum Musztardy. Na musztardowe zbiory muzealne nie mam ochoty, ale może czas samodzielnie zmierzyć się z cudownymi właściwościami tej przyprawy, by dokładnie wiedzieć, co i w jakiej ilości do niej dodano?

musztarda najlepsza kukbuk

tekst: Daria Pawlewska

zdjęcia: dinnershow studio

stylizacja: Małgorzata Białobrzycka

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: