Książki kucharskie pod choinkę - KUKBUK

Książki kucharskie pod choinkę

Daria Pawlewska, wydawczyni KUKBUK-a, zdradza, które z wydanych w tym roku publikacji warto sprezentować bliskim.
Archiwum blogów

Archiwum blogów


ksiazki kucharskie pod choinke kukbuk

Oto długa lista, z której można zbudować nieźle zaopatrzoną biblioteczkę smakosza. Mijający rok obfitował w smakowite tytuły. Przed wami zestawienie polskich premier 2015 roku. Szukajcie ich w księgarniach, bo Gwiazdka już blisko!

 

Luisa Weiss, „Kuchnia na walizkach”, wydawnictwo Bukowy Las

Luisa Weiss jest autorką bloga The Wednesday Chef, w którym smaczne przepisy przeplatają się z apetycznymi historiami z jej życia. „Kuchnia na walizkach” to autobiografia Luisy, która zabiera nas w podróż pomiędzy kontynentami i miastami, próbując odnaleźć swoją tożsamość. To droga pełna zawirowań, ale też obfitująca w smaki i zapachy. Jednym zdaniem – opowieść ze smakiem.

Olga Święcicka, „Mnie nie ma. Rozmowa z Maciejem Nowakiem”, wydawnictwo Czarne

Zapowiadana w tytule nieobecność to wyraz dystansu Nowaka do własnej osoby. Znanemu krytykowi kulinarnemu i dyrektorowi artystycznemu Teatru Polskiego w Poznaniu nie brakuje bowiem autoironii i odwagi w rozprawianiu się z opiniami na swój temat. Parając się różnymi zajęciami, nazbierał ich całkiem niezłą kolekcję, a jeszcze więcej anegdot, które czyta się świetnie. Ujmująca jest szczerość Nowaka i jego ojcowski niemal stosunek do autorki książki. 

Mimi Thorisson, „Apetyt na Francję”, wydawnictwo Buchmann

Księżniczki istnieją naprawdę. Córka dyplomatów, eks modelka Thorisson ma gromadkę dzieci, kochającego męża, piękny dom i… idealną sylwetkę, chociaż jej głównym hobby jest masło. To na jego bazie wyczarowuje najbardziej efektowne dania kuchni francuskiej. Historia Mimi pewnie jest urzeczywistnieniem marzeń wielu kobieta, ale może być po prostu inspiracją, na pewno w kuchni! 

 

Monika Małkowska, „Życie na przekąskę. Pustki w sklepach, pełnia w kulturze, czyli opowieści nie tylko z PRL”, wydawnictwo Świat Książki

Małkowska zabiera nas w kulinarną podróż w czasie. Niektórym przypomina, a dla niektórych odkrywa smaki PRL-u. Autorka z rozrzewnieniem wspomina czasy niedoboru, w których jednak częściej niż teraz zapraszano się do wspólnego stołu. Co przy nim jadano, skoro były „pustki w sklepach”? Odpowiedź znajdziecie w książce.

 

Aleksandra Zaprutko-Janicka, „Okupacja od kuchni. Kobieca sztuka przetrwania”, wydawnictwo Znak

Niezwykle poruszająca historia zaradności polskich kobiet w strasznych czasach wojny. Smutna i przejmująca opowieść o gotowaniu w ekstremalnych warunkach, w których nie marnował się nawet okruszek.

 

Paweł Suwała, Aleksander Baron, Grzegorz Kwapniewski, Dariusz Wolszczak, Julian Karewicz, „Suwała, Baron i inni”, wydawnictwo Dwie Siostry

Paweł Suwała i Aleksander Baron to duet znakomitych warszawskich kucharzy. W ich książce znajdziecie przepisy między innymi na ozory wołowe z remuladą z selera, kacze serca z harissą, sałatkę z ośmiornicy, rosyjską solankę czy też pieczone uszy wieprzowe – słowem, na dania nieobojętne, po męsku odważne i konkretne.

 

Kasia Bem, „Happy detoks. Jedz, oddychaj i kochaj (siebie)”, wydawnictwo Edipresse Polska

Ile czasu potrzebuje organizm, żeby się zregenerować? Kasia Bem odpowiada – dziesięć dni! Jej happy detoks nie jest kolejną nudną, ciężką do przetrwania dietą. Jeśli potrzebujecie zastrzyku pozytywnej energii, to możemy was zapewnić, że Kasia z uśmiechem na ustach poprowadzi was ku drodze do zdrowego i szczęśliwego życia.

 

Maia Sobczak, „Qmam kaszę”, wydawnictwo Muza

Chociaż kasza była podstawowym produktem wykorzystywanym w tradycyjnej, staropolskiej kuchni, to na wiele lat wyparły ją inne produkty, choćby włoskie makarony. Tym, którzy lubią wracać do korzeni, ale też tym, którzy starają się zdrowo odżywiać, aż w końcu wszystkim, którzy lubią eksperymentować, Maia Sobczak udowadnia, ile dań – wytrawnych i słodkich – można wyczarować z kaszy! Wywiad z autorką przeczytacie tu.

 

Samar Khanafer, „Hummus, za’atar i granaty”, wydawnictwo Buchmann

Samar zabiera nas w kulinarną podróż do Libanu, gdzie odkrywamy kolorowy świat bliskowschodnich smaków i zapachów. Książka jest pełna prostych, zdrowych i smacznych przepisów między innymi na mezze (libańskie przekąski), słodkie desery oraz sycące potrawy, zarówno mięsne, jak i rybne. Polecamy ją wszystkim wielbicielom aromatycznej kuchni oraz tym, którzy chcieliby wreszcie zrobić samodzielnie falafel.

 

Zofia Różycka, „Alfabet ciast”, wydawnictwo Dwie Siostry

To wyjątkowa książka kucharska, z alfabetycznie ułożonymi przepisami na ciasta. Wisienką na słodkim torcie jest to, że wszystkie przepisy zostały zilustrowane przez autorkę. Są nie mniej apetyczne od tradycyjnych zdjęć, a przy tym zabawne i niewinne, po trosze przypominają dziecięce laurki. Wywiad z autorką przeczytacie tu.

Piotr Kucharski, „Na słodko. Domowa piekarnia”, wydawnictwo Pascal

Po sukcesie książki „Chleb. Domowa piekarnia” Kucharski sięga po słodkie przepisy. Swoją pasję do pieczenia odziedziczył w genach, jego dziadkowie byli właścicielami piekarni. To u nich nauczył się wypieku dorodnych bochenków i słodkich ciast. W książce znajdziemy więc tradycyjne przepisy m.in. na kruche ciasto z konfiturą porzeczkową, obracane ciasto z owocami czy też jabłecznik. Kucharski nie zapomina o alergikach, znakiem czasów jest rozdział z przepisami na słodkości bez wykorzystania mąki, cukru, laktozy i jajek.

 

Yotam Ottolenghi, „Obfitość. Wegetariańska kuchnia autora Jerozolimy”, wydawnictwo Filo

To polska wersja światowego bestsellera „Plenty” i jednocześnie wynik szalonego projektu autora dla brytyjskiego „Guardiana”, w którym mięsożerca prowadził rubrykę z wegetariańskimi przepisami. Mimo początkowych kontrowersji kuchnia Ottolenghiego się obroniła. On sam trend na wykluczenie produktów pochodzenia zwierzęcego nazywa „nowym wegetarianizmem”, zauważając, że książki takie jak „Obfitość” są przeznaczone zarówno dla wegetarian, jak i dla osób, które ograniczają spożywanie mięsa i skłaniają się w stronę kuchni roślinnej.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: