Jajka zapiekane w bułkach - KUKBUK

Jajka zapiekane w bułkach

Podział obowiązków w weekendowe poranki jest jasny: luby po zakupy, w tym świąteczne wydanie ulubionej gazety, ja robię śniadanie.
Archiwum blogów

Archiwum blogów


jajko zapiekane w bulce kukbuk

Latem często jest to wariacja na temat pomidorów – sałatka caprese, jajecznica pomidorowa albo grzanki z pomidorowo-bazyliowo-czosnkową (a co, mamy wolne!) salsą.

 

Gdy robi się nieco chłodniej, lubię uruchomić z rana piekarnik i pobawić się w pieczone śniadania. Przygotowuję nasz ulubiony omlet (przepis przedstawiałam w trzecim numerze „KUKBUK-a”), jajka w kokilkach albo grzanki. Ostatnio do zapiekania jajek zamiast kokilek użyłam kajzerek. Podobne śniadania pamiętam z dzieciństwa – mama wydrążała miąższ z czerstwej bułki, wypełniała bułkę szynką, cebulką i wrzucała do niej jajko. Po kwadransie w piekarniku mieliśmy pyszne śniadanie.

Dzisiaj bawię się dodatkami, nie dodaję do jajek szynki, a łączę je z serem pleśniowym i konfiturą z czerwonej cebuli. Efekt jest fantastyczny.

Jajka zapiekane w bułkach

2 porcje j

Podział obowiązków w weekendowe poranki jest jasny: luby po zakupy, w tym świąteczne wydanie ulubionej gazety, ja robię śniadanie.

Najpierw przygotowujemy konfiturę: w rondelku rozgrzewamy masło i wrzucamy pokrojoną cebulę. Dusimy na małym ogniu, aż cebula się zeszkli. Następnie dodajemy cukier i ocet, mieszamy dokładnie i podgrzewamy, aż ocet się zredukuje i masa zgęstnieje. Solimy według uznania, odstawiamy.

Odcinamy wierzch bułek, wydrążamy nadzienie, nie uszkadzając ścianek i spodu. Na spodzie każdej bułki kładziemy po ½ łyżki karmelizowanej cebuli, a boki wyściełamy serem. Wbijamy po jajku, doprawiamy. Bułeczki pieczemy w 180°C przez 15-20 minut, do ścięcia białka jajka (po kwadransie najlepiej sprawdzić, czy jajko jest gotowe). Po wyjęciu z piekarnika na wierzch nakładamy pozostałą konfiturę cebulową, ozdabiamy bazylią, podajemy.

Przepis i zdjęcie: Ania Włodarczyk

jajko zapiekane w bulce kukbuk
© KUKBUK 2017