Gruszki w zalewie i w koktajlu - KUKBUK

Gruszki w zalewie i w koktajlu

Po ogórkach wodę jak ropę ze słoi zbyt wielu pan młody, jak pod nogi kłody, wylał po weselu.
Archiwum blogów

Archiwum blogów


gruszki w zalewie kukbuk

A ja żyję balem i zalewy wylewam z żalem.
Moje słoje jak stoły stoją, tak i ja ustałem.
Bez utraty opatentowałem taki patent,
przelewanie miar nadmierne na zerowe straty,
niezawalony robotą, bo nie jestem robotem,
leżę sobie w łóżku przykryty kocem i kotem.  

A moje owoce w nieprzespane noce
w zalewie się pocą, robiąc za mnie w sobotę.
Nie doświadczam biedy, inwestuję w nalewy,
a zalew pełnych zalet nie łykają zlewy.

To jak prosty lewy, co ustawia akcję,
jak lew, co z zoo uciekł w zeszłe wakacje.
A więc do rzeczy, nie wylewaj mi cieczy,
użyj ponownie ku uciesze Twych dzieci.

 

Za ten recykling bardzo proszę o lajki.
Na półki włóż słoje, nie między bajki.
Zapytasz, czemu nie wkładam tam dżemów,
a ja się założę, że je też tam włożę.

– Julian

gruszki w zalewie kukbuk

Gruszki w zalewie

1 słój n

Cukier, wodę i wanilię zagotowujemy w rondelku. Dodajemy przecedzony sok z limonki i mieszamy. Do słoika wkładamy pokrojone w ósemki kawałki gruszek. Zalewamy gorącym nalewem. Macerujemy przez przynajmniej dobę.

PS. Nie wylewajmy syropu po maceracji gruszek! Można go ponownie zagotować i użyć do nowego nalewu. Kiedyś policzyłem, że z jednego słoja pozyskałem nastaw infuzowany 30 kilogramami owoców. Ależ był intensywny!

Przepis i zdjęcie: Julian Karewicz

gruszki w zalewie kukbuk

Koktajl z macerowanych gruszek

1 porcja a

Gruszki zgniatamy moździerzem w szklance typu high ball. Dodajemy pozostałe składniki (prócz wody) i zasypujemy lodem. Dolewamy wody gazowanej i mieszamy koktajl łyżką barmańską, a następnie dopełniamy go lodem. Serwujemy z owocem z maceracji, by podkreślić pochodzenie koktajlu.

 

Przepis i zdjęcia: Julian Karewicz

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: