Gorąca czekolada z bourbonem i fenkułem - KUKBUK

Gorąca czekolada z bourbonem i fenkułem

Pora na grzanie się od środka i trzymanie tego ciepła izolacją z wodoodpornych kaftanów.
Archiwum blogów

Archiwum blogów


goraca czekolada kukbuk

Nadeszła jesień, która nie zawsze mieni się złotem. Na szarą aurę często nie ma innej rady niż zaszycie się w wygrzanych ścianach domu i spożywanie różnorakich napitków o stosownej mocy i temperaturze.

Chyba nie ma zbyt wielu osób, którym gorąca czekolada źle się kojarzy.

 

Ja jednak należę do wąskiego grona, które z powodu czekolady zaznało traumy. Jej źródłem był mój debiut w konkursie barmańskim. Kiedy pozostali uczestnicy zawodów powyciągali stosowne akcesoria barmańskie, ja ku zdziwieniu obserwatorów postawiłem na barze kuchenkę elektryczną, ulokowałem na niej rondel, by stopić w nim czekoladę. Gdy moi koledzy i koleżanki wstrząsali szejkerami, ja ręcznie ubijałem śmietanę.

 

Jak mi poszło? Zostałem zdyskwalifikowany, czyli byłem tak słaby, że nie udało mi się nawet przegrać. A Faroth, barman z Trójmiasta, do dziś powtarza zdarty żart: „Ja naprawdę lubię ryby, ale smak podwędzanej makreli w koktajlu to dla mnie przesada” (biedak nie umie odróżnić makreli od wędzonych śliwek). Przyznaję, poległem, a gorąca czekolada jest dla mnie symbolem tej porażki.

 

Przegraną potraktowałem jako szansę na rozwój, w efekcie czego powstał przepis, którym (jak mniemam) się zrehabilitowałem. Werdykt pada co rusz z ust komisji złożonej z gości Solca, którzy upodobali sobie ten przepis jako jeden z ulubionych grzańców.

goraca czekolada bourbon kukbuk

Gorąca czekolada z bourbonem, bitą śmietaną i prażonym fenkułem

2 porcje a

Prażymy nasiona fenkułu na suchej patelni. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i łączymy z wiśniówką i nasionami kopru. Czekoladę kruszymy i na małym ogniu rozpuszczamy w mleku z miodem i masłem. Mieszamy nieustannie. Gdy czekolada się rozpuści i będzie gorąca (nie wrząca), wlewamy bourbon. Jeszcze raz mieszamy i przelewamy czekoladę do wygrzanej porcelany lub do metalowych kubków. Serwujemy z łyżką doprawionej bitej śmietany.

 

Przepis i zdjęcia: Julian Karewicz

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: