Gin z tonikiem ogórkowym - KUKBUK

Gin z tonikiem ogórkowym

Idealną parą dla ginu jest tonik. A co smacznie połączy te dwa składniki? Ogórek, na który powoli zaczyna się sezon!

Zdjęcia: Tomasz Antoniszyn

Archiwum blogów

Archiwum blogów


kukbuk gin

Starzeję się. Kiedyś zaczytywałem się w życiorysach słynnych barmanów. Pamiętam z tych lektur jedno – nadejście barmańskiej emerytury w paru przypadkach zwiastował wyrób własnego… toniku. Dystansowałem się wówczas do pomysłu, by iść w ślady mentorów.

Aż tu nagle zaczęło mnie prześladować emeryckie marzenie o stworzeniu własnego przepisu na ulubiony napój brytyjskich kolonistów.

Rozpocząłem projektowanie. Koledzy po fachu naprowadzili mnie na źródło składnika bazowego – chininy. W internetowym sklepie zielarskim opakowanie kory chininy kosztuje niecałe 30 złotych, a porcja ta wystarcza, by stworzyć ponad 100 litrów toniku!

Zrozumiałem, że wytwarzanie kultowej goryczkowej lemoniady mogłoby być złotym interesem, i przez myśl przeszło mi, by rzucić wszystko i rozpocząć produkcję.

Jak mawia mój tato: starość ma swoje zalety, bo przynosi pieniądze. Jeśli nastolatek chce pojeździć sobie własnym ekskluzywnym samochodem, odpala PlayStation. Pomysłu raczej nie zrealizuję, bo mam ochotę jeszcze trochę się urobić, ale tonik zrobiłem.

Inklinacje do starczych odruchów odczytałem na nowo, jako wyraz zawodowej dojrzałości. Jestem teraz dorosły, bo robię tonik. Kto nie robi, ten gapa.

Zreinterpretowałem recepturę przez pryzmat lokalności i sezonu. Proponuję przepis na tonik ogórkowy – a z niego zrobimy koktajl z ginem.

– Julian

Zdjęcia: Tomasz Antoniszyn

kukbuk gin

Gin z tonikiem ogórkowym

1 porcja a

Do wysokiej szklanki, najlepiej typu collins, wlewamy gin. Dopełniamy paroma kostkami lodu i tonikiem z syfonu. Wyciskamy do koktajlu sok z limonki i dokładamy plasterki ogórka. Delikatnie mieszamy. Serwujemy ze słomką.

 

Przepis: Julian Karewicz

Zdjęcia: Tomasz Antoniszyn

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: