Flamiche z serem maroilles - KUKBUK

Flamiche z serem maroilles

Francuskie sery to temat rzeka! Przypuszczam, że przeciętny mieszkaniec kraju nad Sekwaną nie miał okazji spróbować nawet połowy gatunków. Ja też wciąż poruszam się w tym obszarze nieco po omacku i wybieram raczej na chybił trafił. Jednak w przypadku sera maroilles jest zupełnie inaczej.
Archiwum blogów

Archiwum blogów


flamiche maroilles kukbuk

Po obejrzeniu popularnej komedii „Bienvenue chez les Ch’tis” (w polskim tłumaczeniu „Jeszcze dalej niż północ”) wiedziałam, że koniecznie muszę go spróbować. Nie polecam zwyczajnej kanapki z tym serem. Jest naprawdę śmierdzący i oślizgły, zdecydowanie nie zachęca do konsumpcji. Co innego w takim wydaniu, jakie proponuję wam dzisiaj. Flamiche jest niesamowicie mięciutka, krucha, przepyszna, a ciepły maroilles smakuje zupełnie inaczej. Chcąc poczęstować rodzinę, raz zaryzykowałam i sprowadziłam ten ser do Polski (1500 kilometrów, upalne lato, reszta niech pozostanie milczeniem). Nie żałuję, bo bardzo im smakowało, ale wam dobrze radzę, nie proście przyjaciół o przywiezienie maroilles’a z wycieczki do Francji. Jeśli nie chcecie ich stracić, przywieźcie go sobie sami.

maroilles tarta kukbuk
tarta maroilles kukbuk
tarta maroilles kukbuk

Flamiche z serem maroilles

4-6 porcji j

(wymawiamy: flamisz z serem marłal)

Porcja dla 4-6 osób, czas przygotowania: 15 minut, czas wyrastania: 2 godziny, czas pieczenia: 25 minut

* Ser maroilles można zastąpić comté lub morbierem. Może być też inny gatunek sera o wyraźnym, intensywnym smaku oraz taki, który ładnie się roztapia.

Drożdże i cukier rozpuszczamy w odrobinie ciepłego mleka. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli, 2 żółtka, masło, resztę mleka oraz drożdże z cukrem. Wyrabiamy jednolite ciasto. Jeśli zbyt klei się do rąk, posypujemy lekko mąką. Foremkę smarujemy masłem i posypujemy mąką. Ciasto wykładamy na dno foremki i pozostawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny w temperaturze pokojowej. Śmietanę mieszamy z jajkiem i odrobiną pieprzu. Ser kroimy w plasterki, układamy je na powierzchni ciasta i polewamy śmietaną. Pieczemy w 170°C około 25 minut. Flamiche jest najlepsza na ciepło z jasnym piwem.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: