Fasola z pieczonym boczkiem i sezamkami - KUKBUK

Fasola z pieczonym boczkiem i sezamkami

Jeden z nielicznych produktów, który notorycznie przegapiam, gdy jest świeży. Nigdy jeszcze nie zatrzymałam się nad woreczkiem wyłuskanej fasoli, ignorując ją całkowicie na rzecz bobu, bakłażanów czy fasolki szparagowej. I co roku dogania mnie ta refleksja przed sklepowym regałem, gdy patrzę na zasuszone już na kamień ziarenka.
Archiwum blogów

Archiwum blogów


fasola boczniak salata kukbuk

Potencjał kulinarny w ziarnach kryje się ogromny, plus kilka witamin i węglowodanów gratis. Ostatnio obraziliśmy się na fasolkę po bretońsku zapominając, że w latach 80. praktycznie nie schodziła z pierwszej piątki najpopularniejszych dań barowych i domowych. Zawsze z zatopionym na brzegu talerza chlebem razowym lub bułką, z kanciastą kostką kiełbasianą i solidną porcją koncentratu. I komu to przeszkadzało? Można by ją dziś trochę wskrzesić i podmalować – pękatym, paprykowym chorizo do gotowania lub węgierską kiełbasą i wędzoną słoniną, pomidorami pelati, odrobiną pomarańczy lub rozpadającym się słodkim jabłkiem. Wszystkim, byle by łyżką dało się z głębokiej miski zjeść i popić czerwonym winem. Zostawiam was z tą myślą na przystanku bez wiaty, gdy zacina, a dookoła marznie gołoledź.

Namaczam wypłukaną solidnie fasolę w zimnej wodzie, na całą noc. Gotuję w nowej wodzie z listkami laurowymi, zielem angielskimi, goździkiem, skórą wędzoną i cukrem, bez soli do całkowitego zmięknięcia. Doprawiam na koniec, a odławiam, gdy jest już miękka i prawie się rozpada. Uwaga! Fasola lubi oszukiwać – wystudzona twardnieje.

Fasolę przeznaczoną do jedzenia na zimno doprawiam winegretem lub oliwą natychmiast po odcedzeniu, jeszcze gorącą – wówczas stygnąc wchłania dodatkowy smak (podobnie ma ziemniak). Czasem zupełnie świadomie rozgotowuję fasolę do całkowitej miękkości i miksuję na budyniowe pure. Dodaję do niego cząbru, miodu i prażonej cebuli, a jeśli trzeba – nawet wody z gotowania. Studzę i z kawałkami masła, wytrawnej kruszonki lub bułki tartej z czosnkiem i natką zapiekam odkrytą w piekarniku i podaję do mięs. Szczególnie polecam dodawanie cząbru, pomaga trawić strączkowe.


A co za potencjał kryje się w fasolce na zimno, choćby w postaci past kanapkowych czy dipów z wariacjami!


 

Fasolę można też dodawać do sałatek – ze śledziem i wędzoną śliwką podkręconą lekko zamarynowaną cebulą, z kruszoną bryndzą, czosnkiem i koperkiem w ogromnej ilości czy z plasterkami cienkiego salami, suszonych pomidorów i pestek dyni. Sałatka powinna być wilgotna, bo sucha fasola traci cały urok.

fasola boczniak salata kukbuk

Fasola z pieczonym boczniakiem, szpinakiem i kruszonymi sezamkami

4 porcje i

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Na blaszkę do pieczenia wykładamy boczniaki, przekrajamy cały czosnek w łupinie na pół (zachowajmy 2 ząbki czosnku) i układamy pomiędzy grzybami. Polewamy olejem, solimy, dodajemy trochę cukru i gałązki rozmarynu. Pieczemy tak długo, aż cała wilgoć z boczniaków wyjdzie i zrobią się chrupiące i lekko nadpalone na brzegach. W czasie pieczenia koniecznie pomieszajmy raz grzyby. W tym czasie rozgrzewamy w garnuszku 2 łyżki oleju, rzucamy cienkie plastry czosnku i imbiru, rumienimy. Teraz wylewamy miód, sos sojowy i ocet. Pilnujemy i gotujemy przez 5 minut. Wyjmujemy imbir. Gorący sos dodajemy do ugotowanej, ciepłej fasolki ale uwaga…ponieważ jest bardzo słony sami zdecydujmy jaką ilość wykorzystamy. Zawsze dodatkowymi łyżkami sosu możemy polać danie na talerzu. Liście szpinaku kroimy w centymetrowe paski. Gorące boczniaki mieszamy z fasolką i upieczony czosnkiem wyjętym z łupin. Dodajemy sezamki i przed samym podaniem mieszamy ze szpinakiem. Jemy natychmiast! Złamać smak możemy dodając…kiszone cytryny, namoczone z dodatkiem imbiru rodzynki korynckie lub pękatą suszoną żurawinę.

P.S. Gdyby nikt nie patrzył zagrzałabym fasolkę w pomidorach z jednej słynnej wytworni puszek, wrzuciła do tostera watowaty tost i na talerzu polała jedno drugim. A na wierzchu położyłabym rozpakowany kwadratowy plaster cheddara…niech się topi. Ale to gdyby…

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: