Drink z czerwonej porzeczki - KUKBUK

Drink z czerwonej porzeczki

Uwaga, sezon na kwaśne owoce trwa już od dwóch tygodni!

Zdjęcia: pixabay.com

Archiwum blogów

Archiwum blogów


czerwona porzeczka drink kukbuk

W przydomowym ogródku mama uprawiała porzeczki. Pamiętam, że znaczną część dzieciństwa spędziłem na dworze, zajadając się ich czerwonymi owocami. Czarne również mi smakowały, ale tylko w przetworach. Być może nie ma smaczniejszych konfitur od tych ze smorodiny, jak nazywają czarną porzeczkę nalewkarze.

 

Zastanawiam się, dlaczego czerwona porzeczka nie kojarzy mi się z dżemami. Odpowiedzi nie jestem pewien, ale mam wrażenie, że przetwórstwo zabiera temu owocowi jego szczególną jakość. Cierpkość i trudny do podrobienia aromat łatwo ulatują, wysoka temperatura zabija to, czego możemy doświadczyć, gdy jemy czerwoną porzeczkę prosto z krzaka.

 

Sezon na porzeczkę trwa od dwóch tygodni. Jadłem już zrobiony z niej pyszny sorbet, a pewnemu kucharzowi udało się przemycić jej aromat w winegrecie do sałatki. Pod kątem poszukiwania idealnej porzeczki odwiedziłem kilka koktajlbarów i choć – ku mojej uciesze – znalazła się w ofercie paru jako istotny składnik drinków, to – poza jednym wyjątkiem – wszyscy zabili porzeczkę, temperaturą lub dominującym w smaku alkoholem.

 

Chciałbym podzielić się banalnym pomysłem, jak nie stracić porzeczki.

 

– Julian

czerwona porzeczka drink kukbuk
czerwona porzeczka drink kukbuk

Drink z czerwonej porzeczki

1 porcja a

Czerwone porzeczki myjemy i przekładamy do szejkera (lub dużego słoja). Za pomocą drewnianego moździerza (lub końcówki drewnianej łyżki) dokładnie ugniatamy owoce. Dzięki temu, że rozgnieciemy pestki, uwolni się więcej naturalnego, tanicznego posmaku. Wlewamy wódkę, syrop cukrowy i sok z cytryny. Zasypujemy lodem i wstrząsamy energicznie. Do wysokiej szklanki wsypujemy duże kostki lodu i przecedzamy do niej zawartość szejkera – podwójnie (używając dwóch sitek, tak by wszystkie składniki stałe na nich zostały, a ciecz wpłynęła do szklanki). Dolewamy wody gazowanej, a następnie przy użyciu długiej łyżki delikatnie mieszamy drinka. Dopełniamy lodem, tak by wystawał ponad rant szklanki, i układamy na nim kiść czerwonej porzeczki. Nie perfumujemy drinka olejkami cytrusowymi, bo chcemy raczyć się porzeczką w czystej postaci.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: