Dania z okładek Kukbuka - KUKBUK

Dania z okładek Kukbuka

Od pieczonej gęsi do biszkoptu z cytrynami.
Archiwum blogów

Archiwum blogów


kukbuk okladka 13

„Nie oceniaj książki po okładce” – znamy tę zasadę, ale dobrze wiemy, jak wielkie znaczenie ma pierwszy rzut oka na magazyn. Dlatego nad okładkowymi daniami myślimy wyjątkowo intensywnie. Zobaczcie, czym karmiliśmy wasze oczy przez ostatnie trzy lata.

 

Numer 1. – pieczona gęś

Gęsia skórka towarzyszyła nam przy tworzeniu pierwszego numeru, który powstawał najdłużej, bo aż pół roku. Byliśmy bardzo ciekawi z jakim odbiorem spotka się magazyn! Na pierwszą okładkę powędrowała więc gęś, królowa listopadowych obiadów. Od tamtego czasu stała się dużo bardziej popularna, a ten numer – prawie nieosiągalny. Historię powstawania tej okładki możecie przeczytać tutaj.

kukbuk okladka 5

Numer 2 – chleb

Pajda chleba z masłem, bułka maczana w oliwie, pita z humusem czy bagietka z konfiturą – nie bacząc na panujące mody, nie wyobrażamy sobie życia bez chleba. Dlatego właśnie rumiany bochen został bohaterem naszej drugiej okładki. Tutaj znajdziecie przepis, który powtarzamy bardzo często – prosty chleb Bartka na zakwasie.

kukbuk okladka 6

Numer 3 – pieczony schab

Jedyna męska okładka w historii KUKBUK-a i od razu sztuka mięsa, bo czasami nawet najdelikatniejsze Kukbuczyce zamieniają się w wygłodniałych mięsożerców. Wtedy bohaterem naszej kuchni zostaje na przykład pieczony schab. A gdy zbliża się Wielkanoc, ten przepis nie ma sobie równych.

kukbuk okladka 2

Numer 4 – tarta owocowa

Nadeszły wakacje, więc musieliśmy maksymalnie wykorzystać owocowy dobrobyt. Czy może być lepszy towarzysz wakacyjnego pikniku z przyjaciółmi, niż kawałek chrupiącej tarty z letnimi owocami, popijany zmrożoną lemoniadą? Zmrożona była również modelka – mimo że na zdjęciu ma gołe nogi, ramiona trzeba było jej okryć kocem, bo sesja odbywała się w kwietniu.

kukbuk okladka 3

Numer 5. – pizza

Lato dobiegło końca i trzeba było się czymś pokrzepić. We wrześniu w skrzynkach wciąż pysznią się pomidory malinowe, przypominając, że to ostatni dzwonek na przetwory. A co zrobić z przecierem, który nie mieści się do słoiczków? Nic prostszego – zagnieść ciasto na pizzę i zaprosić przyjaciół na kolację. Nasza ulubiona to ta lekka jak babie lato – cały jej sekret tkwi w niewielkiej ilości i prostocie dodatków.

kukbuk okladka 1

Numer 6. – chałwowa pavlova

Nadeszła pierwsza dla KUKBUK-a zima, a wraz z nią zwiększone zapotrzebowanie na kalorie. Grudniowa okładka wzbudziła wielki entuzjazm, a jej bohaterka, kakaowo-chałwowa pavlova, sprawdzi się w walce z każdym mrozem. Energii da tyle, że powinno jej wam wystarczyć do wiosny.

kukbuk okladka 18

Numer 7. – bread&butter pudding

Początek roku jest leniwy – rankiem nieśmiało wystawiamy nosy spod kołdry, marząc o śniadaniu do łóżka. Na okładce ląduje najsmaczniejszy sposób na wykorzystanie suchego pieczywa czy ciasta – pudding z croissantów, ze śmietanką i wanilią.

kukbuk okladka 17

Numer 8. – sałatka z groszkiem cukrowym i jajkiem

Obudziliśmy się już na dobre i postanowiliśmy popracować nad efektami zimowego rozbestwienia. Rewolucję zaczynamy oczywiście od talerza. Na szczęście nie będzie trudno, przecież święto wiosny to też święto młodych warzyw, mamy z czego wybierać. Ma być zielono, zdrowo i bez wyrzutów sumienia. Dokładnie taka jest nasza pierwsza wiosenna sałatka, której olbrzymia porcja pyszni się na marcowej okładce.

kukbuk okladka 15

Numer 9. – zielone ravioli

Najkrótsza noc w roku jest pełna magii i tajemnic. Dziewczęta wyruszają na poszukiwanie kwiatu paproci, zaplatają wianki i ucierają ziołowe kompozycje na zaklęcia. Na początku lata kochamy (i bardzo chętnie przynosimy do kuchni) wszystko, co zielone, a potem lepimy zielone ravioli ze szparagami.

kukbuk okladka 16

Numer 10. – paella

Drugie lato KUKBUK-a. Wszystkie posiłki jemy na świeżym powietrzu – redakcyjne obiady w ogródku, a weekendowe śniadania na kocu piknikowym. Na okładce ląduje paella, jako wspomnienie (lub zapowiedź) wakacji na południu Europy.

kukbuk okladka 14

Numer 11. – sernik z solonym karmelem

Jesteśmy już trochę bardziej dojrzali, ale nie przestajemy kusić. Tym razem początek jesieni osładzamy solonym karmelem, który spływa po różanym serniku. Już samo mieszanie w garnku pełnym śmietanki, masła i cukru ma działanie terapeutyczne.

kukbuk okladka 4

Numer 12. – pierniki

Drugie urodziny świętujemy na Księżycu. Akcja zimowego numeru rozgrywa się częściowo przy wigilijnym stole, ale na chwilę przenosimy się też w przestrzeń kosmiczną i podglądamy kulinarne zwyczaje astronautów. Czy jadają świąteczne pierniczki? Tego nie ustaliliśmy, ale na pewno powinni, żeby w przyjemny sposób zaspokoić swoje kosmiczne zapotrzebowanie kaloryczne.

kukbuk okladka 8

Numer 13. – tort na bibę

Znacie ten moment po świętach, kiedy uroczyście obiecujecie sobie, że „nigdy więcej”? A chwilę potem „to może od Nowego Roku”? Wystarczy rzut oka na karnawałową okładkę i już wszelkie plany idą w łeb, a zaczyna się huczna biba. Gdybyśmy ilustrowali encyklopedię, to pod hasłem „rozpusta” wylądowałby ten tort. Podczas sesji okładkowej powstały aż dwa jego egzemplarze – tutaj znajdziecie wersję alternatywną.

kukbuk okladka 7

Numer 14. – pieczony kurczak

Wiosnę zapowiada subtelny kwiat wiśni, a w numerze kwietniowym gotujemy po japońsku. Na polską Wielkanoc też coś mamy – w środku są baby, a na okładce pyszni się złoty pieczony kurczak, idealny na uroczysty obiad.

kukbuk okladka 9

Numer 15. – gofry

Co można zrobić z kremem, który nie zmieścił się na gofrach? W czerwcu odpowiedź jest jedna: kupujemy łubiankę truskawek i po kolei, owoc za owocem, zanurzamy w słodkiej, waniliowo-jajecznej masie z mascarpone.

kukbuk okladka 10

Numer 16. – eklery

Kanikuła – mruczymy, wygrzewając się w letnim słońcu. Zarówno obiady, jak i desery, jemy lekkie – do głowy uderzają nam eklery z waniliowym kremem.

kukbuk okladka 11

Numer 17. – jabłkowy paj

Gdy upał zelżał, wybraliśmy się za ocean. Numer amerykański traktuje jednak nie tylko o Nowym Jorku. W środku pełno jest polskich, soczystych i rumianych jabłek. Wpadły też do okładkowego ciasta.

kukbuk okladka 12

Numer 18. – biszkopt z cytrynami

Na jubileuszowej okładce trwa uczta tak wystawna, że nie zmieściła się na jednej stronie. Przekąście pieczone warzywa, sałatkę z figami i słodki, cytrynowy biszkopt na deser, a potem wznieście toast razem z nami – za następne okładki!

kukbuk okladka 13
© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: