Americano - KUKBUK

Americano

Od A do Z, od absyntu do wermutu, z przeszłości, przez teraźniejszość, w przyszłość. Koktajlowy alfabet zatacza koło, prezentując bogactwo smaków, kombinacji oraz możliwości kompilacji i tworząc całkiem nowy język. Wsłuchaj się w mowę baru. Bądź świadkiem polemiki prowadzonej między przyprawami, ziołami a owocami i skosztuj ich porozumienia.

Adam Grądziel & Jakub Kozłowski/ Kita Koguta

Archiwum blogów

Archiwum blogów


americano drink kukbuk

W serii „Alfabet koktajli” przebrniemy przez twórczość historycznych postaci barowych. Jednocześnie nie ominiemy tych, którzy współcześnie proponują nam rozrywkę najwyższych lotów. Pij odpowiedzialnie, ale z pomysłem! Zaczynamy!

 

[A]mericano

A jak Aperitivo

 

Zmierzamy w stronę śródziemnomorskiego stylu mieszania, którego najpiękniejszą cechą jest to, że jest ściśle uzależniony od kultury jedzenia. Na pozór proste, nieskomplikowane mikstury sukcesywnie, z każdym kolejnym łykiem, zaskakują niezdefiniowanymi przez receptory smaku wyrazistymi elementami. Cóż za absurd. Skomplikowana prostota.

Stymulują apetyt, jednak przede wszystkim w romantyczny sposób łechtają wyobraźnię. Sporo tu wysokiej klasy wermutów, kultowych bitterów i ziołowo-korzennych likierów, których obecność jest zazwyczaj absolutnie adekwatna do potraw wyróżniających włoską kuchnię na tle innych.

Żeby dyskutować na temat aperitivo, musimy się cofnąć do 1856 roku, kiedy to Gaspari Campari, pracownik Pasticceria Bass i Ristorante del Cambio w Turynie, projektował koktajl na wzór amerykańskiej szkoły bartendingu. Ponadto głowę zaprzątał mu pomysł na unikatowy bitter aperitif wiążący ze sobą około 60 ziół, przypraw oraz owoców.

 

W 1860 roku Campari oficjalnie przedstawił swoje dzieło. Spotkało się ono z bardzo obiecującymi opiniami, które zmotywowały go do komercyjnej produkcji botanicznego destylatu. Dwa lata później osiadł w Milanie (to właśnie tu produkowano Campari na skalę światową), gdzie otworzył Caffe Campari, w którym serwował swoją słynną, prostą i jakże piękną kombinację Milano-Torino! Z czasem, w związku z rozkwitem turystyki, nazwa tego aperitifu została zmieniona.

 

Dochodzimy do tytułowego bohatera dzisiejszego odcinka – Americano. Łatwo się domyślić, w którym społeczeństwie twórczość ambitnego Włocha znalazła największe uznanie.

sylwester drinki kukbuk
americano drink kukbuk

Americano, a nawet Milano-Torino

1 porcja a

Polegając na jednej z pierwotnych receptur, przyrządzamy koktajl bezpośrednio w szkle na dużych kostkach lodu. Dekorujemy plasterkiem cytryny. Współcześnie częściej spotyka się w tej roli plasterek pomarańczy. Tym, dla których Campari jest zbyt esencjonalne, rekomendujemy Aperol, zdobywający w naszym kraju coraz większe uznanie. Uzyskiwany jest z zaledwie 16 ziół, cytrusów i przypraw, wśród których dominują aromaty pomarańczy, grejpfruta i rabarbaru. Entuzjaści tego alkoholu podkreślają nutę mandarynki. Ciekawostką jest to, że produkuje się go w tej samej wytwórni, w której powstaje Campari.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: