6 pomysłów na wielkanocne mięsa - KUKBUK

6 pomysłów na wielkanocne mięsa

Wielkanoc to nie tylko jajka - sprawdźcie nasze najlepsze przepisy na mięsne pieczenie.

Fot.: dinnershow studio, Bartek Kieżun, followthefork.blogspot.com, Monika Walecka

Archiwum blogów

Archiwum blogów


wielkanoc mieso kukbuk

Bez względu na to, czy obchodzicie post, czy może folgujecie sobie nie zważając na porę roku, wielkanocne śniadanie to moment, w którym na stół wjeżdżają największe pyszności. Wybierzcie swoje ulubione mięsne kąski albo zróbcie wszystkie – jak świętować, to pełną gębą!

1. Pieczony schab

Klasyka na świątecznym stole. Tym razem poszukajcie schabu z kością i skórką, która zatrzyma wilgoć w mięsie i apetycznie się zrumieni. Pod skórę włóżcie gałązki świeżego rozmarynu – nada mięsu żywicznego aromatu.

2. Porchetta po polsku

Z ziemi włoskiej do Polski. Porchetta to luzowane prosię ciasno zawinięte w rulon i pieczone z oregano, bazylią, tymiankiem i rozmarynem oraz ziarnami kopru włoskiego. Makaroniarz radzi, jak z wieprzowej łopatki przygotować ten włoski klasyk w domu.

wielkanoc mieso kukbuk

3. Długo pieczony rostbef z rozmarynem

Wizja plastrów soczystej wołowiny ułożonej na kromkach świeżego chleba z domowym majonezem pobudza wyobraźnię każdego mięsożercy. Rostbef sprawdzi się nie tylko w święta, to co zostanie, będzie doskonale smakować na kanapkach i w sałatkach.

wielkanoc mieso kukbuk

4. Szynka praska

Peklowana przez kilka dni i pieczona w cieście chlebowym, szynka praska to pomysł czeski. Jeśli dziś włożycie ją do zalewy, jeszcze zdążycie zawojować nią świąteczny stół!

wielkanoc mieso kukbuk

5. Domowa biała kiełbasa

Niezbędny element świątecznego koszyczka. Tym razem zamiast szukać porządnej kiełbasy w sklepach, spróbujcie zrobić ją sami.

wielkanoc mieso kukbuk

6. Pieczeń rzymska

Oldschoolowy klops z jajem na twardo w środku posmakuje nie tylko tradycjonalistom. My lubimy kłaść pieczeń na kanapki i sowicie przyozdabiać chrzanem!

wielkanoc mieso kukbuk

Fot.: dinnershow studio, Bartek Kieżun, followthefork.blogspot.com, Monika Walecka

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: