5 wietnamskich dań, których boicie się spróbować - KUKBUK

5 wietnamskich dań, których boicie się spróbować

Nie znajdziecie ich w pierwszym lepszym barze, ale czy gdybyście mieli szansę, odważylibyście się skubnąć kęs?

Zjadła i sfotografowała: Kasia Stadejek

Archiwum blogów

Archiwum blogów


wietnam potrawy kukbuk

Kaszanka, salceson, nóżki w galarecie. Pierogi z płuckami i móżdżek z patelni. W kuchni polskiej zawsze było miejsce na filozofię „od nosa do ogona“ , jednak na orientalne przysmaki podobnego sortu zwykle reagujemy z obawą. Redakcja KUKBUK-a wybrała się ostatnio do Wólki Kosowskiej, skąd można przywieźć nie tylko pastelowe staniki i pachnące gumą tenisówki, lecz także kulinarne wspomnienia. To tu mieści się bowiem azjatyckie centrum handlu hurtowego, gdzie pomiędzy halami kryją się także budki z jedzeniem. Jednak żeby spróbować najciekawszych wietnamskich dań, trzeba przyjść z przewodnikiem – przypadkowy gość może liczyć co najwyżej na smażony ryż z kurczakiem i zupę pho. Czym raczą się Wietnamczycy z dala od ojczyzny?

 

Balut

Wygląda jak niewinne jajko, ale w środku kryje kilkunastodniowy kaczy embrion z wykształconym dziobem, a nierzadko także piórami. Wietnamczycy kupują go zwykle na ulicznych stoiskach i jedzą na śniadanie lub jako przekąskę. W smaku przypomina nieco wątróbkę i jest dobrym źródłem białka. Podobno zalicza się do afrodyzjaków i mimo że nie szokuje smakiem, ciężko nam w to uwierzyć – od obrzydzenia do zbliżenia droga wydaje się daleka.

wietnam potrawy kukbuk

Gołąb

Dania z gołębi to żadna egzotyka, raczej zapomniana klasyka. W kuchni staropolskiej przewijał się rosół z tych ptaków, lekki i odżywczy, oraz gołębie pieczone. Dziś niełatwo znaleźć gołębia w kartach restauracji zarówno polskich, jak i orientalnych. Wietnamczycy przygotowują je, długo dusząc ze starochińskimi ziołami i korzeniami. Podają je bliskim potrzebującym wzmocnienia – rekonwalescentom czy kobietom po porodzie.

wietnam potrawy kukbuk

Podroby

Gotowane lub smażone kawałki jelit, krtani, żołądka, języka i wątroby, a czasem także macica i jajowody, maczane w niebywale wonnym sosie krewetkowym i zagryzane pachnotką z chili – to takie wietnamskie tapas. Wietnamczycy jedzą je także podczas uroczystych kolacji, na przykład w Nowy Rok. Próżno szukać w tym daniu na przykład modnej u nas grasicy – Wietnamczycy uważają ten narząd za nieczysty, podobnie jak płuca. Na talerzu jest za to miejsce na kaszankę, chociaż ta wietnamska nie zawiera grama kaszy – oprócz zmielonych podrobów i krwi są w niej prażone orzeszki i zioła. Usmażona na chrupko, robi się naprawdę smakowita!

wietnam potrawy kukbuk
wietnam potrawy kukbuk

Kleik ryżowy z krwią

Wszyscy znamy nawet jeśli nie smak, to widok kaszanki czy salcesonu. Mimo to gdy na stół wjeżdża parująca miska szarej brei, wzdychamy ciężko. To kleik ryżowy z dodatkiem wieprzowej krwi i podrobów, szczęściarz wyłowi z niego także skrzep. Tuż obok zajada się nim jak największą delicją zapatrzony w smartfona wietnamski sprzedawca.

wietnam potrawy kukbuk

Napój z jaskółczych gniazd

Pochodzi z Chin, ale za przysmak uchodzi w dużej części Azji. Wbrew pozorom nie pływają w nim patyczki – gniazda, o których mowa, są białe, bo zbudowane wyłącznie z ptasiej śliny i alg. To niezwykle drogi surowiec, dlatego w napoju jest go tylko kilka procent. W Wietnamie popularna jest także zupa z gotowanych gniazd, która ma podobno odmładzać, podnosić odporność i zaostrzać wzrok.

wietnam potrawy kukbuk
© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: